Ce inseamna contabilitatea primara, legislatie si aptitudinile unui contabil
Informatii generale - Ce este contabilitatea primara
Ce presupune contabilitatea primara
Programe specifice de contabilitate
Informatii generale - Ce este contabilitatea primara
Ce inseamna contabilitatea primara? Raspunsul este simplu: contabilitatea primara este procesul de intocmire a documentelor primare contabile care stau la baza tranzactiilor economice, verificarea completarii legale a tuturor actelor justificative si, de asemenea, gestionarea acestora cu departamentul financiar-contabil.
Pregatire / Cursuri
Pentru a intelege mai bine domeniul contabilitatii, este indicata urmarea unor cursuri la o universitate de profil economic, specialitatea contabilitate. De asemenea, ideal ar fi ca liceul absolvit sa fie tot unul asemanator. In cazul in care profilul liceului absolvit a fost unul diferit, un manual de contabilitate primara poate ajuta la introducerea in domeniu. Cursurile de contabilitate pentru incepatori ar fi ideale pentru perfectionare, tinand cont ca cele de contabilitate primara sunt obligatorii pentru a le urma pe celelalte. Firmele care organizeaza astfel de cursuri au impartita programa in cursuri de Contabilitate primara si cursuri de Contabilitate Financiara.
Cadru legislativ
Cadrul legislativ cu privire la organizarea si conducerea evidentei contabile este formata din:
- Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 48 din 14.01.2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul Ministrului Finantelor Publice 94 / 2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a Comunitatii Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 85 din 20.02.2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul Ministrului Finantelor Publice 306 / 2002 pentru aplicarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 279 din 25.04.2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea Contabilitatii nr. 82/1991 precizeaza unitatile patrimoniale care sunt obligate sa-si organizeze si sa conduca contabilitatea: regii autonome, societati comerciale si agricole, BNR si organizatiile bancare, institutiile publice de subordonare centrala si locala, asociatii, fundatii, sindicate, unitati de cult etc.
Ce presupune contabilitatea primara
Pentru a face o scurta introducere in contabilitate, trebuie mentionat ce presupune aceasta. Asadar, contabilitatea primara se ocupa cu inregistrarea cronologica si sistematica a documentelor contabile care stau la baza tranzactiilor economice.
Documente primare
Documentele primare care stau la baza inregistrarii tranzactiilor economice: facturi catre clienti, documente de trezorerie, intocmirea registrului de casa, a notelor de intrare receptie, a bonurilor de consum si a deconturilor de cheltuieli.
Aptitudini necesare unui contabil
Un contabil de succes are nevoie de urmatoarele aptitudini: trebuie sa fie organizat, meticulos, atent, rabdator, obiectiv, lucid, integru, sa aiba atentie distributiva, sa fie mereu si corect informat legislativ, sa stie sa gestioneze situatiile de criza, sa colaboreze cu colegii, sefii, clientii si sa stie sa se faca inteles, flexibil si creativ. Ce face un contabil? Acesta trebuie sa inregistreze zilnic, la timp, corect si in conformitate cu legislatia in vigoare, manual sau cu ajutorul unui program utilizat de compania respectiva, toate datele de contabilitate primara pe baza actelor justificative; sa indosarieze si sa arhiveze documentele; sa tina evidenta clientilor, furnizorilor si sa urmareasca incasarile, respectiv platile si sa efectueze rapoarte catre management pe baza actelor inregistrate.
Cat castiga un contabil primar
In functie de numarul de ani de experienta si tipul societatii in care lucreaza, salariul net de la care poate pleca un contabil primar porneste de la 1500-1800 lei entry-level si poate urca pana la 3000 de lei, pentru pozitia de senior. SUBTITLU 5
Programe specifice de contabilitate
Programele specifice de contabilitate cuprind urmatoarele functionalitati: rapoarte de contabilitate primara (registre de casa, jurnale cumparaturi/vanzari, fise de magazie, fise de inventariere s.a), rapoarte de stocuri per gestiune si per furnizor, rapoarte de vanzari complexe cu interpretare grafica, gestiuni multiple, alarme stoc minim, gestionare nomenclatoare de articole, clienti si furnizori, diferite skin-uri pentru front-office, efectuare monetar (front-office si back-office) etc. Aceste functionalitati exista si in programul nostru de vanzare si gestiune, Sedona Retail. Acesta se adreseaza tuturor magazinelor, de orice dimensiune, de la cele mai mici pana la cele cu zeci de mii de articole; poate conecta prin internet pana la 20 de magazine; poate lucra cu pana la 20 de puncte de vanzare intr-un magazin, iar pentru cele mai mari afaceri se interfateaza cu solutii ERP (Navision, SAP, etc.).