We are here for you
(021)327.87.27

No products

Free shipping! Shipping
0,00 Lei Total

Check out

Product successfully added to your shopping cart
Quantity- +
Total
There are 0 items in your cart. There is 1 item in your cart.
Total products (tax incl.)
Total shipping (tax excl.) Free shipping!
Total (tax incl.)
Continue shopping Proceed to checkout

Cod fiscal 2019 - Modificari si actualizari la zi

Data publicare articol: 10-05-2019
Data modificare articol:16-04-2021

Baza legislativa a noului Cod Fiscal pentru 2019
Principalele modificari aduse codului fiscal
Valabilitatea codului fiscal pentru 2019

Codul fiscal pentru 2019 – Modificari

In 2019 au intrat in vigoare o serie de reglementări care vizeaza atat Codul Fiscal, cat si Codul de Procedura Fiscala.



Baza legislativa a noului Cod Fiscal pentru 2019

Noul Cod Fiscal a fost modificat in acest an prin Legea nr. 30 din 10 ianuarie 2019, care aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 25/2018.

Principalele modificari aduse codului fiscal

Noua Lege 227/2015 - Codul fiscal actualizat - include noi prevederi pentru contribuabilii romani. 5 dintre cele mai importante modificari:
1. De la 1 aprilie 2019, pentru a putea fi aplicate facilitatile fiscale acordate companiilor platitoare de impozit pe profit si microintreprinderilor care fac sponsorizari, se introduce conditia ca beneficiarii acestor sponsorizari (ex. entitatea non-profit sau unitatea de cult) sa fie inregistrati intr-un Registru unic infiintat de ANAF, care se poate regasi pe site-ul institutiei.
2. De la 1 ianuarie 2019, s-a marit plafonul deductibil din profit al costului excedentar al indatorarii, de la 200.000 euro la 1.000.000 euro. Limita deducerii s-a majorat, de asemenea, de la 10% la 30% pentru diferenta dintre costurile excedentare si plafon, cu mentiunea ca diferenta este nedeductibila daca EBITDA ajustata - baza de calcul - este mai mica sau egala cu zero si se reporteaza in anii fiscali urmatori, pe termen nedefinit, in aceleasi conditii de deducere.
3. Tichetele culturale au fost incadrate in categoria cheltuielilor sociale, cu deductibilitate limitata din impozitul pe profit, in limita unei cote de pana la 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.
4. Au fost facute modificari si in sfera taxei pe valoare adaugata, care vizeaza ajustarea bazei de impunere a TVA in cazul falimentului clientului. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, aceasta ajustare este permisa de la data sentintei sau a incheierii prin care s-a decis intrarea in faliment. O reglementare valabila doar pentru anul 2019 prevede ca, daca intrarea in faliment a clientului a avut loc inainte de 2019 fara ca inchiderea procedurii de faliment sa fie pronuntata pana la finalul anului 2018, ajustarea se va face in 5 ani (calculati de la 1 ianuarie 2019).
5. Din baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor au fost excluse veniturile din ajustari pentru pierderi asteptate aferente activelor financiare constituite de companiile cu activitati in domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, precum si al pietei de capital, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Cea mai importanta modificare a Noului Cod de Procedura Fiscala este incadrarea contribuabililor in 3 categorii de risc fiscal:
- Risc mic
- Risc mediu
- Risc ridicat
Criteriile in baza carora se face aceasta clasificare vizeaza: inregistrarea fiscala, depunerea declaratiilor fiscale, nivelul de declarare si realizarea obligatiilor de plata, atat catre bugetul general consolidat, cat si catre creditori de alta natura. E important de stiut ca analiza de risc se realizeaza periodic de ANAF, iar clasa de risc in care se incadreaza contribuabilul se va publica pe site-ul propriu.
Codul de Procedura Fiscala actualizat reglementeaza, de asemenea, procedura de comunicare a actelor administrative fiscale prin mijloace electronice, ca si colectarea creantelor fiscale.

Valabilitatea codului fiscal pentru 2019

Anumite prevederi ale noului Cod Fiscal au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2019, pe cand o alta parte a modificarilor aduse acestuia, la 1 aprilie 2019.

Descarca Codul Fiscal

Latest articles

Similar articles

Recommended articles

Contact us