Ce este un card contactless - Informatii generale
Cum functioneaza tehnologia contactless
Ce este un card contactless - informatii generale
Intr-o societate in care totul se desfasoara pe repede - inainte, in care oamenii prefera sa comande aproape orice pe internet si sa faca platile cu cardul online pentru a evita sa piarda timpul la cozi, tehnologia a trebuit sa se adapteze, astfel incat platile cu cardul de debit la POS sa poata fi facute in cel mai scurt timp posibil. Solutia a venit odata cu cardurile contactless: modalitatea de plata rapida, sigura si usoara a cumparaturilor de zi cu zi, fara a mai fi necesara introducerea codului PIN, doar prin apropierea cardului de aparatul la care se face plata. Cardurile contactless sunt la fel ca oricare alte tipuri de carduri. Cardul de salariu poate fi contactless, iar acesta poate fi utilizat si pentru plati online, precum un card obisnuit, folosind numarul cardului Visa sau Mastercard, data expirarii si codul CVV/ CVC de pe spatele lui.
Cum obtii un card contactless
Cardul contactless este usor de obtinut in Romania, fiind in general disponibil in oferta bancilor locale. Functia contactless nu este un serviciu suplimentar, ci o optiune de plata a cardurilor bancare. Prin urmare, nu costa nimic in plus fata de taxa anuala de administrare a cardului. Mai mult, toate tipurile de card, fie ca este vorba de cardurile Visa Electron sau cardurile Mastercard, pot avea integrata tehnologia de tip contactless. Unele banci din Romania nu mai au disponibila varianta de card clasica: emit numai carduri contactless atasate contului bancar.
Unde poti plati cu cardul contactless
Platile contactless se pot face la toti comerciantii din tara si din strainatate care au POS contactless. Se poate observa daca un POS este contactless verificand daca acesta are afisat simbolul contactless. Cardul contactless poate fi utilizat si la POS-urile obisnuite, care nu sunt contactless, fiind insa necesara introducerea PIN-ului, sau la POS-uri contactless, insa cu introducerea lui, ca pe un card obisnuit.
Cum functioneaza tehnologia contactless
Tehnologia contactless in cazul cardurilor bancare se refera la prezenta tehnologiei NFC, ce presupune comunicarea cu un terminal POS fara a fi necesara atingerea acestuia.
Ce inseamna tehnologia NFC
NFC sau Near Field Communication este un tip de comunicare prin unde radio, care se poate face pe o distanta foarte scurta, de maximum 10 cm. Tehnologia NFC presupune cuplarea inductiva, prin camp electromagnetic, a doua dispozitive care opereaza pe banda de frecventa 13,56 MHz. (Mai multe informatii despre tehnologia NFC gasiti aici - link catre articolul -> Plata cu telefonul)
Plata cu cardul contactless
Contactless pay sau plata cu card contactless se poate face rapid, pentru cumparaturi sub o anumita suma, de obicei 100 de lei sau echivalentul in alte monezi. Daca suma este mai mare, plata cu debit card necesita introducerea codului PIN.
Iata pasii din procesul de cumparare
- Identifici simbolul contactless pe POS-ul bancar;
- Astepti sa iti apara pe ecran suma pe care o ai de achitat;
- Apropii pentru cateva fractiuni de secunda cardul de zona unde se afiseaza logo-ul contactles;
- Astepti lumina verde si/sau semnalul sonor care confirma efectuarea cu succes a platii;
- Iei chitanta, punga cu cumparaturi si pleci mai departe.
Siguranta
Prima intrebare a fiecaruia dintre noi atunci cand ni se propune o tehnologie noua este: ”cat de sigura este aceasta?” Cand vine vorba de un card contactless, intrebarea este cu atat mai evidenta, avand in vedere ca se poate plati fara introducerea codului PIN de siguranta. Cercetatorii au reusit sa demonstreze care sunt punctele slabe in ceea ce priveste siguranta acestui sistem. Cel mai mare pericol de securitate cand vine vorba de card contactless este posibilitatea clonarii acestuia folosind receptoare pirat care cresc distanta de interactiune dintre card si scanner la cativa zeci de centimetri. Aceste receptoare pirat pot obtine numarul de card, perioada de valabilitate, uneori numele posesorului si lista ultimelor tranzactii. Pentru unele plati online, aceste date sunt suficiente, insa tot mai multi comercianti cer si codul CVV/ CVC de siguranta de pe spatele cardului, precum si validarea 3D Secure.
Masuri de securitate
Exista cateva masuri de securitate pe care le putem lua atunci cand detinem un card contactless, pentru a minimiza posibilitatea clonarii acestuia si fraudarea platilor: Achizitionarea sau realizarea unul portofel pentru cardul contactless care este securizat RFID si care poate impiedica scanarea cardului de catre persoane cu cititoare NFC special concepute. Limitarea tranzactiilor si a sumei maxime care poate fi platita contactless. Introducerea cardului in POS si tastarea PIN-ului. Nefacand o plata contactless, aceasta nu poate fi interceptata si clonata. Verificarea periodica a tranzactiilor realizate cu cardul si activarea serviciului de alerta prin SMS atunci cand se face o plata. Daca totusi se constata o frauda, banca trebuie imediat anuntata pentru blocarea cardului (in cazul pierderii acestuia, este importanta retinerea ultimelor 4 cifre din seria cardului).
Plata cu telefonul
Tot tehnologia contactless face posibila si plata cu telefonul. In Romania, platile cu NFC sunt momentan disponibile in aplicatii online banking mobile ale Bancii Transilvania si ING Bank.
Cum functioneaza
Modulul NFC (disponibil pe majoritatea telefoanelor disponibile astazi) transforma telefonul intr-un portofel virtual, cu care se poate plati la POS (la fel cum se plateste cu cardul contactless). Informatiile bancare se incarca intr-o aplicatie de plata cu telefonul securizata, instalata pe smartphone.