We are here for you
(021)327.87.27

No products

Free shipping! Shipping
0,00 Lei Total

Check out

Product successfully added to your shopping cart
Quantity- +
Total
There are 0 items in your cart. There is 1 item in your cart.
Total products (tax incl.)
Total shipping (tax excl.) Free shipping!
Total (tax incl.)
Continue shopping Proceed to checkout

Plata cu cardul - Ce lege reglementeaza utilizarea POS-ului?

Data publicare articol: 08-05-2018
Data modificare articol:29-03-2021

Plata cu cardul nu mai reprezinta de mult o noutate in cadrul comertului cu amanuntul din Romania. Care sunt insa prevederile legale ce reglementeaza utilizarea unui POS si, mai ales, cat de mare trebuie sa fie o afacere ca sa fie obligata sa aiba acest dispozitiv?

MENIU

Despre POS
Prevederi legale privind utilizarea POS-ului in 2019
Obtinerea si utilizarea POS-ului

 

 

Despre POS

POS este un acronim pentru point of sale - in traducere, punct de vanzare. Practic, POS-ul este un terminal care citeste cardurile bancare, faciliteaza plata cu cardul si elimina astfel nevoia de numerar.

Exista doua tipuri de dispozitive POS:

  • POS-uri fixe - conectate la intreaga infrastructura de vanzare (casa de marcat/imprimanta fiscala, sistem de gestionare a vanzarilor);
  • POS-uri mobile - folosite pentru vanzarea “la fata locului”. Alegerea consumatorilor determina si deciziile comerciantilor, astfel tot mai multi ofera aceasta posibilitate clientilor si beneficiaza, la randul lor, de mai multa siguranta in realizarea tranzactiilor.

Prevederi legale privind utilizarea POS-ului

Folosirea POS-ului este reglementata de Legea 209/2016, cunoscuta si ca „legea cash-back”. Ea a fost construita ca o modificare si completare a OUG 193/2002, privind introducerea sistemelor moderne de plata, si a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2017.

Ce prevede legea cash-back?

Initial, Legea 209/2016 prevedea ca firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro echivalent in lei sa accepte si platile realizate cu carduri de debit sau de credit.

In plus, legea cash-back prevede ca retailerii ce dispun de terminal de plata sa poata acorda clientilor un avans in numerar. Astfel, POS-urile pot fi folosite de clienti si pe post de bancomat. Avansul acordat nu poate depasi suma de 200 lei, iar comisionul perceput pentru astfel de tranzactii nu poate fi mai mare de 1% din valoarea sumei.

Potrivit declaratiilor Guvernului, masurile au rolul sa reduca evaziunea fiscala si sunt bazate pe o serie de recomandari ale Bancii Europene, care limiteaza platile in numerar pentru tranzactiile comerciale.

Cui se aplica legea cash-back?

Asa cum am mentionat, legea cash-back se adreseaza in primul rand firmelor care fac comert cu amanuntul (en detail). Printre afacerile care trebuie sa puna la dispozitie sisteme POS se numara:

  • magazinele alimentare
  • magazinele nealimentare
  • firmele care ofera servicii de livrare la domiciliu
  • firmele de curierat
  • vanzatorii ambulanti
  • magazinele online.

De asemenea, legea cash-back se aplica si institutiilor publice care incaseaza taxe, impozite sau amenzi.

Care sunt sanctiunile impuse?

Conform Legii 209/2016, societatile comerciale care nu se supun noilor reguli vor plati amenzi intre 5.000 - 7.500 lei. In cazul institutiilor publice, amenzile sunt si mai mari: variaza intre 20.000 si 50.000 lei.

Este considerata contraventie si lipsa afisarii semnului care indica acordarea avansurilor in numerar, precum si lipsa informatiilor despre costurile pe care le implica aceasta. Amenzile pot varia, in acest caz, intre 5.000 si 15.000 de lei.

La inceputul anului 2018, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de lege potrivit caruia inspectorii ANAF vor fi cei care vor putea face verificari ale firmelor si a modului in care acestea se supun legii privind implementarea sistemelor moderne de plata.

Obtinerea si utilizarea POS-ului

Pentru a obtine un POS, o firma poate depune cerere la banca partenera. Furnizarea si instalarea echipamentelor tehnice sunt responsabilitatea bancii care le ofera, iar costurile aferente acestora sunt suportate de unitatile bancare.

O banca este obligata sa asigure instalarea unui terminal in maxim 30 de zile de la solicitarea firmei. In cazul in care bancile nu asigura infrastructura si dotarile necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata, acestea vor fi sanctionate cu amenzi intre 20.000 si 50.000 lei.

Dupa instalare, comerciantul trebuie sa plateasca doua tipuri de comisioane bancii partenere:

1. Comision de administrare lunara - Acesta variaza intre 35 si 65 de lei, in functie de banca, dar si de valoarea platilor. Daca incasarile firmei sunt mai mici de o anumita suma stabilita, atunci comerciantul nu mai este nevoit sa plateasca acest comision.

2. Comision de procesare a platilor - Comisionul este intre 0,6% si 2% din valoarea fiecarei plati facute si poate fi negociat in functie de numarul lunar de cumparaturi.

Un ultim lucru care trebuie avut in vedere este tipul de software instalat pe POS. Acesta poate fi diferit in functie de tipul afacerii comerciantului sau de institutia pentru care este instalat dispozitivul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Latest articles

Similar articles

Recommended articles

Contact us