Impozitul pe profit – ce este, legislatie, cum se calculeaza, cand si unde se plateste
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Cu o cota de impozitare de 16%, impozitul pe profit aplicat pe teritoriul Romaniei se incadreaza in media aplicata in statele Uniunii Europene. In vreme ce majoritatea firmelor din tara noastra sunt obligate sa raporteze profitul din care se calculeaza taxa datorata, exista si entitati care beneficiaza de concesii sau chiar de scutiri de la plata acestui impozit.
- Impozitul pe profit in Romania: ce este
- Cat este impozitul pe profit 2023
- Ce prevede cadrul legislativ
- Calcul impozit profit 2023
- Cum se calculeaza rezultatul fiscal
- Cum se aplica scutirile de impozit
- Care sunt cheltuielile deductibile partial
- Cat este impozitul pe profit persoana fizica
- Ce este si cum se intocmeste registrul de evidenta fiscala
- Cine plateste impozitul pe profit 16%
- Cum se plateste impozit pe profit microintreprinderi
- Cine nu plateste impozit pe profit in Romania
- Cand se plateste impozitul pe profit si unde
- Ce declaratii trebuie sa depui pentru impozitul pe profit in Romania
- Ce implica declararea eronata a impozitului pe profit
- Cum se aplica penalitatile pentru neplata impozitului pe profit
Impozitul pe profit in Romania: ce este
Impozitul pe profit in Romania reprezinta o taxa pe care o datoreaza catre bugetul de stat al Romaniei atat persoanele juridice cu cetatenie romana, cat si cele straine, care desfasoara activitati pe teritoriul tarii, prin intermediul unui sediu permanent si care folosesc sisteme fiscale de vanzare si de gestiune.
👉 Esti in cautarea de sisteme fiscale pentru firma ta? Ai la dispozitie optiuni variate la preturi competitive la Sedona, aliatul tau pentru a imbunatati performanta afacerilor!
Cat este impozitul pe profit 2023
Daca te-ai intrebat „cat este impozitul pe profit” in 2023, raspunsul este destul de simplu. Impozitul pe profit in Romania in 2023 se mentine la nivelul din anul 2022. Altfel spus, continua sa aiba valoare de 16% din profitul total inregistrat de o firma. Este bine de stiut ca profitul impozabil se obtine prin diferenta dintre veniturile totale si cheltuielile totale. La acest rezultat se aplica o cota care are valoarea de 16%. Plata se face, de obicei, trimestrial sau anual.
Ce prevede cadrul legislativ
Regulile generale ale acestui impozit, sfera de cuprindere, cetatenii care au calitatea de contribuabili, deducerile, precum si alte norme cu privire la aceasta taxa sunt prevazute in Codul Fiscal. Informatiile utile pentru intreprinzatorii interesati de incadrarea in cadrul legislativ se gasesc intre articolele 13 si 46.
Schimbari legislative impozit pe profit in 2023
De la 1 ianuarie 2023, au intrat in vigoare o serie de prevederi aduse prin cea mai recenta modificare a Codului Fiscal (Ordonanta nr. 16/2022). Astfel, incepand cu prima zi a anului 2023, este extinsa facilitatea care se refera la scutirea de impozit a profitului investit, inclusiv pentru investitii in active folosite in productie, procesare si/sau tehnologizare.
Mai apoi, creste cota de impozitare a dividendelor distribuite intre persoane juridice de la 5 la 8%. In plus, nu vor mai exista scuturi referitoare la impozitul pentru dividende ce tin de fonduri de pensie privata sau facultativa.
Aceeasi ordonanta mai informeaza asupra abrogarii impozitului specific. Drept urmare, contribuabilii afectati pot alege sa plateasca impozitul pe venitul microintreprinderii sau impozitul pe profit.
Calcul impozit profit 2023
Potrivit Codului Fiscal, profitul impozabil este calculat ca diferenta dintre veniturile care se realizeaza din orice sursa si cheltuielile efectuate cu scopul de a realiza venituri, pe parcursul unui an fiscal. Din acestea se scad veniturile neimpozabile, iar la ele se adauga cheltuielile nedeductibile. Rezultatul fiecarei activitati contabile poarta numele de rezultat contabil, iar acesta reprezinta profitul sau pierderea inregistrata in contabilitate si determinata prin respectarea principiilor si regulilor contabile.
Exemplu calcul impozit pe profit
Calculul pentru impozitul pe profit este destul de simplu. Formula este de 16% * (venituri totale – cheltuieli totale). Luam un exemplu pentru a intelege mai usor calculul impozitului pe profit.
O firma are un venit de 1.200.000 de lei si cheltuieli in valoare de 100.000 de lei pe an. Firma nu are angajati. Impozitul pe profit se calculeaza ca 16% * (1.200.000 – 100.000) adica 16% * 1.100.000, ceea ce inseamna 176.000 de lei.
Pentru a sti care este profitul net, vom avea nevoie de un nou calcul: 1.200.000 – 100.000 – 176.000. Rezultatul este de 924.000 de lei. Profitul va fi distribuit sub forma de dividende. Pentru dividende, se va plati 8%, adica 8% * 924.000, deci 73.920 de lei. Valoarea neta a dividendelor este de 924.000 – 73.920, adica 850.080 lei.
Cum se calculeaza rezultatul fiscal
Rezultatul fiscal este obtinut prin calcularea diferentei dintre veniturile si cheltuielile totale, inregistrate potrivit reglementarilor contabile, urmata de scaderea veniturilor neimpozabile si a deducerilor fiscale si de adaugarea cheltuielilor nedeductibile.
Comparatia dintre veniturile cumulate pe intreaga durata a anului fiscal si a cheltuielilor cumulate de la inceputul anului determina rezultatul fiscal, pe baza inregistrarii impozitului pe profit in contabilitate, trimestrial, cu ajutorul unui program electronic de gestiune.
👉 Un program de gestiune te poate ajuta sa calculezi si sa gestionezi usor impozitul pe profit. La Sedona gasesti o oferta extinsa de soft de gestiune pentru magazine, soft de gestiune pentru HoReCa, ERP, soft de inventariere si multe altele.
Cum se aplica scutirile de impozit
Poti beneficia de o scutire a impozitului pe profit daca indeplinesti, in acelasi timp, mai multe conditii. Iata care sunt aceste conditii pentru scutirea impozitului pe profit:
- Un capital propriu pozitiv, cel putin egal cu ½ din capitalul social;
- O crestere anuala a capitalului propriu ajustat la nivelul anului anterior;
- O crestere a capitalului propriu ajustat fata de 2020 cu un procent-tinta.
De asemenea, te poti bucura de reducerea impozitului pe profit daca platesti impozitul pe un an fiscal diferit decat anul calendaristic. Totusi, nu se aplica in cazul firmelor reglementate prin BNR (Banca Nationala a Romaniei) sau ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara).
Care sunt cheltuielile deductibile partial
La capitolul cheltuielilor deductibile, se numara cheltuielile destinate cercetarii si dezvoltarii de catre persoanele juridice care primesc stimulente fiscale ca deducerea suplimentara in proportie de 50% la calculul rezultatului fiscal.
Cat este impozitul pe profit persoana fizica
Potrivit Codului Fiscal, sunt obligate sa plateasca impozitul pe profit persoana fizica urmatoarele categorii de persoane:
- Persoanele fizice nerezidente care lucreaza in Romania ca parte a unei asocieri fara personalitate juridica;
- Persoanele fizice nerezidente aflate in asociere cu persoane juridice romane, pentru venituri realizate in tara si in strainatate, fara personalitate juridica. Intr-un astfel de caz, impozitul datorat se calculeaza, retine si varsa de catre persoana juridica romana.
Ce este si cum se intocmeste registrul de evidenta fiscala
Pentru calcularea profitului impozabil, este necesara existenta unui registru de evidenta fiscala, unul dintre numeroasele formulare tipizate necesare unui agent economic. Acesta se intocmeste intr-un singur exemplar, scris sau electronic.
Completarea datelor trebuie realizata in ordine cronologica, cu rigoare fata de operatiunile fiscale si fata de datele care sunt prezentate in declaratiile de impunere. In registrul fiscal trebuie sa figureze:
- Amortizarea fiscala;
- Reducerile;
- Scutirile de impozit pe profit;
- Calculul dobanzilor;
- Diferentele de curs valutar deductibile fiscal;
- Lichidarile;
- Transferurile de active si de titluri de participare.
👉 Cauti formulare tipizate? Alege-le pe cele de la Sedona, prietenii tai in aparatura fiscala, pentru ca tinerea evidentei firmei tale sa se desfasoare fara probleme.
Cine plateste impozitul pe profit 16%
Potrivit Codului Fiscal, la plata impozitului de profit se incadreaza persoane juridice precum:
- companiile nationale;
- societatile nationale;
- regiile autonome, indiferent de subordonare;
- societatile, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain;
- societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica;
- cooperativele agricole;
- societatile cooperative;
- institutiile financiare si institutiile de credit;
- asociatiile, organizatiile, precum si orice alta entitate ce are statutul legal de persoana juridica si este constituita potrivit legislatiei romane.
Cum se plateste impozit pe profit microintreprinderi
Multa lume doreste sa stie „cat este impozitul pe profit la SRL”. Raspunsul este:„depinde”. Incepand cu anul 2023, impozitul pentru microintreprinderi este de 1% indiferent de cati angajati are firma. Totusi, daca in decursul unui an fiscal nu mai indeplinesti conditiile pentru a plati impozitul pe venit, vei plati impozitul pe profit incepand cu primul trimestru in care nu mai indeplinesti cel putin una dintre conditii. Vezi care sunt conditiile care trebuie respectate:
- Ai venituri mai mari de 500.000 de euro;
- Procentul veniturilor din consultanta trec de 20% din venitul total;
- Asociatii au parti sociale sau mai mult de trei microintreprinderi.
Microintreprinderile care platesc impozit pe profit in anul 2023, deoarece nu indeplinesc aceste conditii, sunt obligate sa anunte autoritatile pana la data de 31 martie inclusiv.
Cine nu plateste impozit pe profit in Romania
Nu toate entitatile trebuie sa plateasca impozit pe profit. Iata ce structuri nu trebuie sa plateasca impozit pe profit in 2023:
- Microintreprinderile care platesc impozit pe venit;
- Trezoreria Statului;
- Institutiile de stat care lucreaza cu fonduri publice si venituri proprii;
- Fundatiile si organizatiile nonprofit romane;
- Cultele religioase;
- Institutiile educationale private acreditate de stat si autorizate potrivit Legii educatiei nr. 1/2011 cu actualizarile ulterioare, cea mai recenta in 2022;
- Asociatiile de proprietari constituite drept persoane juridice – mai ales venituri pentru repararea, intretinerea si imbunatatirea eficientei energetice a proprietatii comune;
- Fondul de garantare a pensiilor private;
- Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar;
- Fondul de compensare a investitorilor;
- Banca Nationala a Romaniei;
- Organizatiile patronale;
- Organizatiile sindicale.
Cand se plateste impozitul pe profit si unde
Fiecare agent economic este obligat sa realizeze declaratie impozit pe profit. Poti chiar plati anticipat impozitul pe profit. Daca alegi sa platesti anual, va trebui sa achiti impozitul pana la data de 25 martie a anului urmator. De cealalta parte, daca platesti trimestrial, esti obligat sa achiti impozitul pana la sfarsitul primelor trei trimestre ale anului.
Plata se realizeaza la sediul Trezoreriei Statului din cadrul ANAF din raza localitatii in care este localizata firma.
Ce declaratii trebuie sa depui pentru impozitul pe profit in Romania
Pentru ca plata sa fie recunoscuta, trebuie sa depui doua declaratii pentru impozit pe profit:
- Declaratia 100 (formularul 100) – numita „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”. Trebuie depusa pana pe data de 25 inclusiv a primei luni dupa trimestrul pentru care se calculeaza impozitul pe profit. Exista, totusi, o exceptie. Intre 1 ianuarie 2021 si 2025, termenul de depunere se prelungeste pana pe data de 25 iunie, inclusiv in anul urmator. Cum data de 25 iunie 2023 este intr-o zi nelucratoare, termenul se prelugeste pana in prima zi lucratoare, respectiv 26 iunie. Declaratia 100 trebuie depusa la ANAF;
- Declaratia 101 (formularul 101) – numita „Declaratie privind impozitul pe profit”. Trebuie depusa pana la data de 25 martie a anului urmator. Similar declaratiei nr. 100, si declaratia 101 poate fi depusa pana la data de 25 iunie in perioada 2021-2025. Se poate depune la ANAF sau se transmite prin mijloace electronice.
Ce implica declararea eronata a impozitului pe profit
Aparute in mod frecvent, erorile in declararea impozitului pe profit sunt corectate prin ajustarea rezultatului fiscal al anului vizat si prin depunerea unei declaratii cu rol rectificator, in acord cu conditiile stipulate in Codul Fiscal. In cazul erorilor legate de contul de profit si de pierdere, acestea sunt luate in considerare la determinarea rezultatului fiscal al anului, in care se realizeaza corectarea acestora.
Cum se aplica penalitatile pentru neplata impozitului pe profit
Agentii economici care intarzie cu indeplinirea obligatiilor de plata la termen se supun aplicarii de dobanzi si de penalitati specifice. Acestea se calculeaza aferent fiecarei zile de intarziere, cu incepere din ziua imediat urmatoare termenului de scadenta, pana la data la care se achita suma datorata.
Buna cunoastere a normelor fiscale cu privire la plata impozitului pe profit este prima conditie prin care o persoana juridica elimina riscul amenzilor. Cu informatiile de mai sus, orice agent economic poate monitoriza activitatea firmei, depunerea la timp a declaratiilor si completarea lor in acord cu cerintele Codului Fiscal.
Sursa foto: Shutterstock
Pina la ce data se poate plăti impozitul pe profit la persoane fizice pentru anul 2023,și dacă e corect ca ANAF sa ia în avans și sa blocheze cardul în fiecare luna.
De unde fac si eu rost de un model / template pentru Registru de Evidenta Fiscala electronic?
Banuiesc ca e un document Excel…