Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos
Cantitate- +
Total
0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.
Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Casele de marcat cu jurnal electronic 2019: legislatie, informatii utile

Data publicare articol: 04-12-2018
Data modificare articol:10-09-2019

Ce sunt casele de marcat electronice - Informatii generale despre registrul special

Registrul casei de marcat cu jurnal electronic - cadru legislativ

Defectarea casei de marcat - ce trebuie facut

Cadru legislativ si amenzi

Registrul special al casei de marcat - rol


 



Ce sunt casele de marcat electronice - Informatii generale despre registrul special

Registrul casei de marcat cu jurnal electronic - cadru legislativ

Aparatele de marcat cu jurnal electronic sunt obligatorii pentru fiecare comerciant, conform legislatiei caselor de marcat. De aceea, fiecare contribuabil fie a schimbat in ultimele luni casele de marcat clasice cu modele de case de marcat electronice, fie este in curs de a le schimba.

Legea caselor de marcat prevede ca, odata cu achizitionarea aparaturii, comerciantii trebuie sa cumpere si o carte de interventii, alaturi de registrul special.

Cartea de interventii este utilizata pentru notarea modificarilor facute de catre tehnicienii autorizati asupra caselor de marcat sau imprimantelor fiscale.
In schimb, registrul special pentru case de marcat cu jurnal electronic este documentul care se foloseste pentru notarea in detaliu, de catre utilizatorii de case de marcat sau imprimante fiscale, a vanzarilor efectuate in perioada in care aparatul fiscal este defect.

Defectarea casei de marcat - ce trebuie facut

In momentul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, comerciantul are obligatia de a contacta firma cu care a incheiat in prealabil contract de service pentru casa de marcat, pentru remedierea defectiunilor.

Este important ca acesta sa poata face, in situatia controlului ANAF, dovada trimiterii notificarii despre defectiune catre distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata. Notificarea trebuie sa fie facuta in modul stabilit la momentul comercializarii aparatului de marcat electronic fiscal, deoarece, daca aceasta este efectuata in alt mod, nu este considerata valabila.
Data si ora la care au anuntat defectarea casei de marcat, precum si interventiile efectuate de catre tehnicienii autorizati se vor nota in cartea de interventii.

Toate operatiunile efectuate de la defectarea casei de marcat electronice pana la repunerea in functiune a acesteia trebuie sa fie inregistrate fara stersaturi si fara spatii neutilizate in registrul special. In plus, este nevoie sa se emita chitante pentru respectivele operatiuni si facturi, la cererea clientului. Dupa repunerea in functiune a aparatului, tot in acest registru tehnicianul de service va consemna (dupa ultima inregistrare a operatiunilor efectuate de utilizator) data si ora inceperii functionarii aparatului sub semnatura si numele sau in clar.

Observatie: obligatia privind inregistrarea operatiunilor efectuate intr-un registru special pentru casa de marcat nu se aplica operatorilor economici care desfasoara activitatea de transport in regim de taxi.

Cadru legislativ si amenzi

Necesitatea si modalitatea completarii registrului special al casei de marcat sunt reglementate in legislatia pentru case de marcat, mai exact in OUG 28/1999 republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, actualizata in baza actelor normative modificatoare, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pana la 10 septembrie 2018. De asemenea, in completarea legii casei de marcat este HG 479/ 2003 care prevede normele de aplicare a legii.

Conform articolului 4 din OUG 28/ 1999, registrul special si raportul fiscal de inchidere zilnica sunt documentele cu ajutorul carora se verifica de catre organele fiscale veniturile, in vederea stabilirii impozitelor si taxelor care trebuie sa fie platite la stat. Cele doua documente - registrul de casa completat si raportul zilnic pentru casa de marcat (sau jurnalul de casa) - se arhiveaza si se pastreaza pentru 10, respectiv 5 ani.

Nerespectarea obligatiei de a pastra si arhiva aceste documente constituie contraventii (daca, potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni) si se sanctioneaza cu amenda aplicata operatorilor economici de la 4.000 lei la 6.000 lei.

Conform articolului 6 (4) din HG 479/ 2003 ”registrul special are paginile numerotate, este sigilat si stampilat de catre organul fiscal la care se depun declaratiile fiscale, (...) cu precizarea numarului de pagini continut de acesta, si este prezentat de catre utilizator, cu exceptia taximetristilor, pentru vizare la organul fiscal in a carui raza teritoriala a fost instalat aparatul de marcat electronic fiscal, inainte de inceperea activitatii. In cazul aparatelor de marcat electronice fiscale (...) registrul se prezinta pentru vizare odata cu depunerea declaratiei de instalare a aparatului.”

In perioada in care aparatul de marcat este defect, orice interventie a utilizatorilor sau a altor persoane neautorizate asupra acestuia, cu exceptia operatiunilor de inlocuire a rolelor de hartie si/sau a ribonului, este interzisa.
Dupa repunerea in functiune a aparatelor, toate tranzactiile efectuate in perioada de nefunctionare si trecute in registrul special trebuie introduse in aparate si in programul de gestiune.

Registrul special al casei de marcat - rol

Rolul registrului special al casei de marcat este simplu: acela de a inregistra toate tranzactiile din perioada in care casa de marcat este defecta si reprezinta un document important in cazul unui control. Completarea registrului de casa este obligatorie si necesara.
In imagine exista un model de registru de casa, alaturi de unul de caiet de interventii, ambele disponibile pentru achizitie pe aparaturafiscala.ro.

Trebuie sa detii casa de marcat daca ai un magazin online? 
Trebuie sa detii o casa de marcat daca ai o firma care se ocupa de servicii pentru evenimente?

Lasa-ne un comentariu in cazul in care te incadrezi intr-una dintre situatiile prezentate mai sus sau daca ai alte intrebari despre case de marcat si specialistii nostri iti vor raspunde in cel mai scurt timp! 

Cele mai noi articole

Articole similare

Articole recomandate

Ai o întrebare?