Bonul fiscal: Ce este, legislatie, ce trebuie sa contina in 2023

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Bonul fiscal este documentul emis de catre comercianti clientilor directi si contine date referitoare la tranzactia efectuata. Este un document fiscal obligatoriu, astfel incat toti operatorii economici trebuie sa il emita si sa il inmaneze clientilor. La randul lor, clientii au obligatia de a solicita comerciantului bonul fiscal.

In continuare, iti vom prezenta informatii generale despre bonul fiscal si iti vom spune si ce trebuie sa contina acesta in anul 2023.

Ce este bonul fiscal: definitie

Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal la efectuarea unei tranzactii – de livrare a unui produs sau de prestare a unui serviciu. Acesta include toate datele referitoare la tranzactia efectuata, informatiile variind in functie de specificul activitatii desfasurate. Operatorii economici au obligatia de a elibera clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile si serviciile prestate, la solicitarea acestora urmand sa fie eliberata si factura.

Ce elemente contine bonul fiscal

Conform HG 479/2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a OUG 28/1999, fiecare bon fiscal emis pe teritoriul Romaniei are urmatoarea structura: antet, continut si parte finala. Iti prezentam in continuare elementele continute de fiecare parte a bonului.

In antetul bonului fiscal se regasesc urmatoarele informatii:

  • denumirea operatorului economic emitent;
  • codul fiscal al emitentului;
  • adresa de la locul de instalare a aparatului sau, după caz, mentiunea „comert ambulant” ori „taxi” pentru casele de marcat mobile;
  • codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

➡️ Un sistem mobil de facturare si emitere bonuri fiscale este cel mai practic mod de a tine contabilitatea in deplasare si de a emite documentele fiscale oriunde este nevoie. In portofoliul nostru de produse vei gasi o gama variata de sisteme mobile de facturare, care corespund legislatiei din Romania, iar serviciile de fiscalizare sunt realizate prin personal propriu sau prin intermediul colaboratorilor aflati in fiecare judet.

Unde gasim nr bonului fiscal si care este nr bon fiscal? Continutul bonului fiscal cuprinde urmatoarele informatii (exceptie bonurile fiscale emise la casele de schimb valutar si la prestatorii de transport in regim de taximetrie):

  • data (ziua, luna, anul, exact in aceasta ordine), ora si minutul emiterii bonului fiscal;
  • numar bon fiscal, la nivelul zilei de lucru;
  • numele sau codul operatorului economic emitent;
  • denumirea fiecarui bun comercializat sau a serviciului prestat;
  • pretul sau tariful unitar;
  • unitatea de masura;
  • cantitatea;
  • modalitatea de plata;
  • valoare bacsis daca este cazul;
  • valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv TVA (cu indicarea cotei acesteia);
  • valoarea totala a bonului, inclusiv TVA;
  • valoarea totala a TVA pe cote ale acesteia (cu indicarea nivelului de cota);
  • valoarea totala a operatiunilor scutite de TVA;
  • valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, daca este cazul.

Partea finala a bonului fiscal cuprinde:

  • logotipul si seria fiscala a aparatului;
  • numarul aparatului de marcat electronic fiscal (daca opereaza in cadrul unui sistem de gestiune).

Pentru a vedea toate aceste rubrici, poti cauta un bon fiscal model pe internet. 

Unde este situat numarul bonului fiscal

Asa cum ai aflat mai devreme, numarul bonului fiscal se regaseste in continutul acestuia. Foarte multe persoane cauta numarul bonului in antet. Este important sa verifici daca bonul pe care l-ai primit contine un numar si daca este situat corect. Asadar, un numar bon fiscal se va regasi intotdeauna in continutul bonului. 

Obligatia de a trece bacsisul pe bonul fiscal

Anul 2023 a adus noutati in ceea ce priveste continutul bonului fiscal. Conform legii 376/2022, bacsisul acordat in mod voluntar de catre clienti se va impozita, indiferent daca localul este platitor sau nu de TVA.

Astfel, operatorii care au activitati economice corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 (Restaurante) si 5630 (Baruri si alte activitati de servire a bauturilor) au obligatia de a afisa pe bonul fiscal valoarea bacsisului oferit de catre clienti, indiferent de modalitatea de incasare. Singura exceptie este reprezentata de livrarea produselor la domiciliul clientilor, caz in care nu exista obligatia de a mentiona bacsisul pe bonul fiscal.

Valoarea bacsisului se va trece in mod distinct pe acelasi bon fiscal unde sunt enumerate si bunurile livrate sau serviciile prestate. Bacsisul va fi introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice sub forma de articol, avand denumirea „bacsis”.

Foarte important de mentionat: bacsisul nu este purtator de TVA.

Cadru legislativ pentru bonul fiscal

Cadrul legal ce reglementeaza bonurile fiscale este construit pe OUG 28/1999, care a avut mai multe actualizari de-a lungul timpului.

➡️ Pentru ca activitatea ta sa respecte cadrul legislativ in vigoare, asigura-te ca achizitionezi o casa de marcat portabila din portofoliul nostru. Avem expertiza pentru afacerile din domeniile Retail, HoReCa si Warehouse.

Amenzi pentru nerespectarea legislatiei privind emiterea bonului fiscal

Inainte de a prezenta amenzile pentru nerespectarea legislatiei, este bine sa stii ca poti beneficia de bunul achizitionat sau serviciul prestat fara a plati contravaloarea, in cazul in care operatorul economic refuza sa emita si sa iti inmaneze bonul fiscal. Singura exceptie este cazul in care aparatul de marcat s-a defectat.

Potrivit OUG 28/1999, constituie contraventii sanctionabile cu amenzi urmatoarele:

  • emiterea bonului fiscal cu date eronate (amenda cuprinsa intre 2 000 lei si 4 000 lei);
  • daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei (inclusiv), dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate/serviciilor prestate, se emite un avertisment;
  • daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei (inclusiv), dar mai mare de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate/serviciilor prestate, se sanctioneaza cu 1 500 lei amenda;
  • daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este intre 300 lei si 1000 lei (inclusiv), dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate/serviciilor prestate, se sanctioneaza cu amenda de 2 000 lei;
  • daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este intre 300 lei si 1000 lei (inclusiv), dar mai mare de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate/serviciilor prestate, se sanctioneaza cu amenda de 10 000 lei;
  • daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1000 lei, dar mai mica de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate/serviciilor prestate, se sanctioneaza cu amenda de 5 000 lei;
  • daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1000 lei si mare de 3% inclusiv din valoarea totala a bunurilor livrate/serviciilor prestate, se sanctioneaza cu amenda de 20 000 lei.

Anaf bon fiscal si Registrul national al caselor de marcat

Registrul national al caselor de marcat este practic o baza de date creata pentru a monitoriza toate casele de marcat folosite de operatorii economici din Romania. Acesta va include informatii despre producatorii, importatorii si distribuitorii echipamentelor, despre utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic si despre aparate. Prin construirea noului ecosistem online, autoritatile urmaresc, dincolo de digitalizarea ANAF si Anaf bon fiscal, reducerea evaziunii fiscale din Romania.

Cum se anuleaza bonul fiscal

Pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal, utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde patru documente:

a) Sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat sau codul bonului fiscal, ora si minutul emiterii acestuia;

b) Decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii, este un al doilea document care trebuie atasat, conform legislatiei caselor de marcat.

c) Se ataseaza la dosar si copia de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care a fost stabilit pretul cu amanuntul al produsului/produselor inregistrate gresit in aparatul de marcat electronic fiscal.

d) Nu in ultimul rand, se adauga nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata.

➡️ Intra pe blogul nostru si citeste mai multe detalii si despre diferenta dintre factura storno si anulare factura.

Decontare bon fiscal fara CUI

Conform legislatiei in vigoare (HG 84 din 2013), exista urmatoarele situatii pentru decontare bon fiscal fara CUI:

  • bonul fiscal fara CUI nu beneficiaza de posibilitatea deducerii TVA;
  • la inregistrarea in contabilitate, bonul fiscal fara CUI se insoteste de decont.

Care este valoarea bonului fiscal fara factura

Te intrebi care este valoare bon fiscal fara factura? Conform legislatiei, mai exact art. 319 alin. 12 si alin. 21 in Codul Fiscal, pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii cu valoarea de pana la 100 de euro, bonurile fiscale sunt considerate facturi simplificate. In cazul in care pe bon sunt inscrise si codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, acesta poate fi utilizat drept document justificativ pentru deducerea TVA-ului catre beneficiar. 

Care este valoarea maxima a bonului fiscal pentru o persoana fizica?

Una dintre cel mai des intalnite intrebari se refera la valoare maxima bon fiscal persoana fizica. Conform legislatiei in vigoare, incasarile pe baza de bon fiscal eliberat unui cumparator persoana fizica se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 10 000 lei. 

Cum se poate scrie pe bon codul fiscal al cumparatorului

In cazul imprimantelor fiscale si al caselor de marcat ce functioneaza comandate dintr-un computer sau POS, introducerea codului fiscal se face din aplicatia software. Asadar, este necesar sa contactati furnizorul aplicatiei de vanzare pentru actualizare si pentru instructiuni despre folosirea noii functionalitati.

➡️ Oricand ai nevoie de un POS nou, alege un terminal de plata din oferta noastra. Suntem un partener usor abordabil, cu care se poate discuta pentru identificarea solutiei potrivite in orice perioada, inclusiv pentru o eventuala extindere.

Dintre programele comercializate de Sedona, in acest moment a fost deja actualizat programul Facturis, update-ul putandu-se realiza chiar din aplicatie. In curand va fi implementata posibilitatea introducerii codului fiscal pe bonuri si in alte aplicatii software.

In cazul caselor de marcat folosite independent (neconectate la un computer), disponibilitatea functionalitatii si procedura de introducere a codului fiscal trebuie aflate pentru fiecare model in parte.

Dintre casele de marcat comercializate de Sedona, va putem confirma posibilitatea de introducere a codului fiscal pentru toate modelele Datecs, Partner si Orgtech. Modalitatea de introducere difera de la model la model. Pentru a primi instructiuni scrise sau telefonice aferente modelului folosit, va rugam sa ne contactati.

Toti abonatii contractelor de service beneficiaza de instruire gratuita, iar pentru ceilalti clienti punem la dispozitie mai multe variante de suport contra cost.

Bon fiscal sau factura simplificata

In ultima perioada, tot mai multi contribuabili isi pun intrebarea „bon fiscal sau factura simplificata”? Exista o diferenta intre cele doua, pe care o vom prezenta in cele ce urmeaza.

O factura simplificata se caracterizeaza prin urmatoarele:

  • contine denumirea de factura simplificata;
  • valoare de pana in 100 euro inclusiv TVA;
  • valoare intre 100 si 400 euro inclusiv TVA (doar in anumite conditii aprobate de Ministerul finantelor publice);
  • set minim de informatii: data emiterii, datele persoanei care a livrat bunurile sau a prestat serviciul, tipul de bunuri comercializate/serviciile prestate, suma taxei colectate.

Astfel, singura diferenta dintre cele doua tipuri de documente este denumirea.

Acestea fiind spuse, speram ca informatiile prezentate sa raspunda la cele mai intalnite intrebari, inclusiv celor referitoare la continutul bonului fiscal si obligativitatea inscrierii bacsisului pe bon.

Sursa foto: Shutterstock  

27 Comentarii

  1. revin cu o întrebare, normal nu trebuie prima oara sa încasez si pe urma sa emit bonul fiscal? deoarece când alimentez la stațiile de benzina pana nu le dau banii nu îmi bate bonul fiscal

  2. buna ziua, lucrez ca șofer de ride sharing . am efectuat o cursa ce trebuia achitata cash de la spitalul CF2 zona casa presei pana in comuna Pantelimon adică vreo 14 km iar la finalizare pasagera a susținut ca a făcut comanda cu plata cu cardul prin aplicație si ca nu avea cash dar se duce pana in casa si îmi aduce banii sa îmi achite cursa. menționez ca am oprit la vreo 10-15 metri de unde a intrat doamna respectiva ca nu știam exact unde locuiește si am așteptat cred vreo 20 de minute si nu a mai ieșit. am raportat cele întâmplate operatorului Bolt si a trecut aplicația pe 0 lei costuri iar când am cerut explicații si banii pe cursa mi-au spus sa le trimit bonul fiscal cu suma. Logic ca nu am mai scos bon fiscal ca nu aveam pe ce atâta timp cat eu nu încasasem nimic iar ei au pus pe aplicație costuri zero si nici factura nu au mai emiso. După orice cursa finalizata fie ea cash sau cu plata in aplicație automat Bolt emite factura cu contravaloarea cursei chiar desfășurata cu traseu cu tot, de data asta nu au mai făcut-o. Acum ei îmi spun ca de ce nu am emis bon fiscal si daca vreau sa îmi dea ei o compensație sa le emit o chitanța fiscala sau un bon. Chiar nu pricep de ce mă pun acum sa emit un bon sau o chitanța fiscala care oricum suma remunerata va fi mai mica decât cea scrisa pe bon cu suma corecta care a fost pentru cursa respectiva.

  3. La un magazin, dacă este o oferta, al doilea produs 50% reducere, casa de marcat aplica direct reducerea? Sau trebuie sa aplice vânzătorul?
    Dacă s-a emis bon fara reducere, ulterior se poate anula bonul și se poate face altul cu reducere?

  4. Buna ziua! Daca clientul a platit in rate lucrare, noi neavand pe casa de marcat plata in rate sau avans si am trecut alta manopera (alt cod) care se incadra in suma respectiva. Este o problema? Clientul doreste sa faca plangere, bonurile au fost emise in 2022
    Nu gasesc nici o lege care sa ma ajute in acest sens
    Multumesc!

  5. buna ziua . la un bon fiscal de 1400 cu ro pe bon ,dar fara factura se poate deconta tva la suma de 100 de euro sau deloc?

  6. buna ziua ! La o microintreprinde neplatitoare de TVA cu activitate de taximetrie se inreg.bonurile fiscale pe intrari sau se dau direct pe cheltuiala(fara a face receptie si bon consum) ?

  7. Valoarea unui produs vândut depășește suma de 2000 lei și se emite bon fiscal cu CUI este ok sau trebuie emisă factura?Pt a deconta produsul firma cere bon fiscal cu CUI.

    1. Opinia noastra: factura simplificata, sub forma de bon cu CUI, se poate emite pentru valori totale de pana la 499,99 Lei. Prin urmare, pentru o suma de peste 2000 Lei este necesara factura fiscala pentru a putea fi inregistrata in contabilitatea firmei cumparatorului.

    2. Bună ziua! Ești obligat ca cumpărător sa deții bonul fiscal pana la ieșirea din magazin sau sa îl verifici pana la iesire din magazin ?

  8. Bună ziua, am și eu o întrebare
    Dețin un salon de manichiură iar în urma unei proceduri, clientul a plătit cu cardul dar am uitat 🙈 să bat bonul și pe casa de marcat (mi-am adus aminte a doua zi 🙈) ce pot face în asemenea situație ?

    1. Opinia noastra: se poate emite bonul fiscal intr-o zi diferita de ziua incasari; este important sa se inchida in contabilitate. Deci puteti emite bonul cu forma de plata „card”, la care sa atasati bonul de la pos-ul bancar emis deja.

  9. buna ziua,daca vand un produs pana in valoarea de 100 euro(490 lei)catre o societate comerciala,emit bon fiscal cu cui al societatii respective,sunt obligat sa emit si factura fiscala?

    1. Punctul nostru de vedere: La bonuri de pana la 499,99 Lei se poate emite doar „factura simplificata”, adica bon fiscal care contine CUI al clientului, aceasta tinand loc de factura fiscala. Deci nu este obligatorie emitere de factura fiscala pentru vanzari in valoare de 490 Lei.

  10. O firma este obligata sa inregistreze un bon fiscal de combustibil primit de la un salariat care are CUI-ul firmei pe el? Pot fi situatii cand un salariat pune combustibil pe banii lui, si cere bonul cu CUI-ul firmei, insa depaseste plafonul de decontare din regulamentul intern, si nu mai are dreptul la decontare. Multumesc!

  11. Este legal ca factura sa fie emisa cu un CUI si incasarea sa se faca cu bon fiscal care nu contine nume ,adresa si contine un alt CUI? mulțumesc frumos!

    1. Nu se pot inchide in contabilitate (nici pentru vanzator, nici pentru cumparator) factura si chitanta daca sunt emise catre cumparator/platitor diferit. Asadar, intradevar trebuie sa corespunda numele si CUI-ul intre cele doua documente.

  12. Este posibila generarea unui bon fiscal digital? Sau este obligatorie emiterea unui bon fiscal in format fizic?

  13. Buna ziua!
    Pentru codul caen 7410- Activitati de design specializat trebuie si casa de marcat sau este suficienta doar factura emisa? Multumesc

  14. Buna ziua! Pot chema poliția daca agentul economic nu da bon? Care este legea? Mulțumesc . Legea unde spune că poliția are competența.

  15. Vinzatorul,comerciantul în speță un frizer să fie obligat să elibereze bon fiscal și nu la cerere, deoarece 90la sută din clienți nu pretind bonuri fiscale.Si acei bani intră în buzunarele frizerului fără să plătească un ban impozit.

  16. Vanzatorul are obligatia sa dea clientului bonul fiscal, intotdeauna si numai la cererea clientului. Ca si la Carrefour de ex.

    1. Vinzatorul,comerciantul în speță un frizer să fie obligat să elibereze bon fiscal și nu la cerere, deoarece 90la sută din clienți nu pretind bonuri fiscale.Si acei bani intră în buzunarele frizerului fără să plătească un ban impozit.

  17. În mod normal după închierea tranzacției nu mai există nicio obligativitate de emitere și înmânare a bonului fiscal către client,clinetul trebuie să solicite bonul în timpul tranzacției doar.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.