Vrei sa iti infiintezi o firma? Afla totul despre tipurile de societati comerciale si procesul de infiintare
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Atunci cand ai o idee de afacere pe care o consideri profitabila, trebuie sa te gandesti la infiintarea unei societati comerciale, pentru a-ti putea desfasura activitatea in mod legal, in Romania. Pentru infiintarea unei societati comerciale, trebuie sa parcurgi cateva etape stabilite prin Legea nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale. Aceasta lege reglementeaza modul de constituire a societatilor comerciale si modul de functionare a acestora, precum si modificarea actului constitutiv si excluderea/retragerea asociatilor. De asemenea, Legea nr. 31 din 1990 reglementeaza si modul de dizolvare, fuziune si divizare a societatilor comerciale.
Etapele infiintarii unei societati comerciale
Stabileste Obiectul de activitate
Alege forma juridica a societatii
Rezerva numele societatii
Stabileste sediul social
Incheie Actul Constitutiv
Depune capitalul social la banca
Nu uita de specimenul de semnatura
Depune actele la Registrul Comertului
Tipuri de societati comerciale
Societatea pe actiuni
Societatea in comandita pe actiuni
Societatea in comandita simpla
Societatea in nume colectiv
Societatea cu raspundere limitata
PFA este societate comerciala?
Etapele infiintarii unei societati comerciale
Infiintarea unei societati comerciale nu este un proces complicat, insa, daca doresti sa economisesti timp, poti sa apelezi la firme specializate, care se ocupa cu infiintarea de societati comerciale. In cazul in care alegi sa parcurgi singur acest proces, iata etapele pe care trebuie sa le urmezi:
Stabileste obiectul de activitate
Atunci cand iti alegi obiectul de activitate al societatii pe care vrei sa o infiintezi, trebuie sa te asiguri ca respecti clasificarea din Codul CAEN. Acesta reprezinta o clasificare nationala a activitatilor juridice si economice din tara noastra.
Important de stiut: iti poti stabili un singur obiect principal de activitate si un numar nelimitat de obiecte secundare de activitate, iar taxa de inregistrare a firmei depinde de numarul de coduri care compun obiectul de activitate al societatii tale comerciale.
Alege forma juridica a societatii
Urmatorul pas este alegerea formei juridice care se potriveste cu profilul firmei tale si al activitatii acesteia. Tipurile de forme juridice ale unei societati sunt reglementate prin Legea 31/1990, care prevede urmatoarele tipuri de societati comerciale:
- Societatea pe actiuni, ce are la baza o colaborare stransa intre structurile interne ale societatii
- Societatea in comandita pe actiuni, a carei administrare este exercitata de unul sau mai multi asociati comanditati
- Societatea in comandita simpla, unde exista doua tipuri de asociati: comanditati si comanditari
- Societatea in nume colectiv, in care asociatii raspund nelimitat pentru obligatiile societatii
- Societatea cu raspundere limitata, ce are, de obicei, un numar mic de asociati cu raspundere limitata
Rezerva numele societatii
Odata ce ai identificat codul CAEN potrivit pentru afacerea ta si ai ales tipul de societate comerciala, a venit momentul sa rezervi numele societatii. Rezervarea numelui se face la Registrul Comertului, iar verificarea disponibilitatii acestuia inainte de rezervare se poate face pe site-ul oficial al Registrului Comertului.
Stabileste sediul social
Stabilirea sediului social este un punct important in procesul infiintarii unei firme, deoarece aceasta nu se poate infiinta si nu poate functiona fara un astfel de loc.
Sediul social al societatii se poate stabili prin incheierea unui contract de comodat sau de inchiriere, intre proprietarul spatiului inchiriat si societate. Inchirierea se face pe baza rezervarii denumirii societatii la Registrul Comertului si presupune acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari.
Incheie Actul Constitutiv
Actul Constitutiv al societatii trebuie sa contina obiectul principal de activitate si obiectele secundare de activitate, daca acestea exista. De asemenea, Actul Constitutiv trebuie sa contina si denumirea societatii cu numarul rezervarii la Registrul Comertului, numele asociatilor si aportul de capital social, precum si numele administratorului si perioada pentru care acesta va detine aceasta functie.
Depune capitalul social la banca
Capitalul social se depunde intr-un cont cu statut special de capital social, pentru acesta nefiind percepute comisioane lunare sau dobanzi.
Nu uita de specimenul de semnatura
Fiind administratorul societatii, trebuie sa te deplasezi personal la un Notar Public, pentru a da specimenul de semnatura pe care, ulterior, va trebui sa il pui la dosarul de infiintare a societatii.
Depune actele la Registrul Comertului
Odata ce dosarul este complet, se depune la Registrul Comertului, pentru efectuarea inmatricularii societatii. Ulterior, Registrul Comertului iti va elibera urmatoarele acte, care vor atesta infiintarea societatii tale, in functie de tipul de societate ales de tine:
- Certificatul de inregistrare al firmei
- Hotararea tribunalului judecatoresc
- Certificatul constatator
Tipuri de societati comerciale
1. Societatea pe actiuni
Societatea pe actiuni (S.A.) se constituie printr-un contract de societate si unul de statut, care pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv. Aceasta poate functiona cu minim 2 actionari, care pot fi persoane fizice sau persoane juridice si a caror limita de raspundere este in functie de capitalul social subscris de catre fiecare parte, separat. De asemenea, intr-o astfel de societate, dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative sau la purtator se poate transmite liber, fara consimtamantul celorlalti actionari.
Principalele avantaje ale infiintarii unei societati pe actiuni sunt:
- existenta unor posibilitati numeroase pentru dezvoltarea activitatii si investitii in aparatura necesara desfasurarii activitatii
- raspunderea pentru obligatiile firmei se limiteaza la capitalul social
- luarea deciziilor se face in functie de aportul asociatilor la capitalul social al firmei
- impozitul pe profit este unicul sistem de impozitare
In Romania exista, in prezent, un numar mare de societati pe actiuni. Acestea desfasoara diverse activitati economice precum comertul cu amanuntul (Carrefour Romania S.A., Auchan Romania S.A.) sau productia si furnizarea de energie electrica (Electrica Furnizare S.A, Enel Energie S.A).
In cazul in care decizi infiintarea unei societati pe actiuni, indiferent de domeniul de activitate al acesteia, trebuie sa te asiguri ca utilizezi cele mai bune programe de gestiune si servicii, care sa te ajute sa tii afacerea sub control.
2. Societatea in comandita pe actiuni
O societate in comandita pe actiuni (S.C.A.) cuprinde doua tipuri de actionari: comanditati si comanditari, iar capitalul societatii, la fel precum in cazul societatii pe actiuni, este impartit in mai multe fractiuni denumite actiuni.
Principalele avantaje:
- asociatii comanditati raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris, conform art. 3 din Legea nr. 31/1990
- asociatii comanditati raspund nelimitat si solidar
- existenta unor posibilitati multiple de finantare si dezvoltare a societatii
3. Societatea in comandita simpla
La fel precum in cazul societatii in comandita pe actiuni, societatea in comandita simpla (S.C.S.) are doua tipuri de asociati: comanditati, care au dreptul de administrare a societatii, si comanditari.
Spre deosebire de un asociat comanditat, un asociat comanditar are dreptul de a verifica autenticitatea contului de profit si pierdere si pe cea a documentelor justificative. Principalele avantaje ale unei astfel de societati sunt:
- partenerul administrativ este responsabil pentru totalul activelor si pasivelor companiei
- costurile administrative sunt, de obicei, la scara mica si medie
4. Societatea in nume colectiv
Intr-o societate in nume colectiv (S.N.C.), obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor. Fiecare asociat are drept la vot, iar hotararile se iau in unanimitate.
Principalele avantaje ale unei societati in nume colectiv sunt:
- constituirea si functionarea societatii este relativ simpla
- legea nu stabileste o limita minima sau maxima a capitalului social
- cooperarea stransa intre fondatori, de obicei fiind infiintata de prieteni, membri ai unei familii sau colegi
5. Societatea cu raspundere limitata
O societate cu raspundere limitata (S.R.L.) este, de regula, infiintata de catre intreprinzatorii care se afla la inceput de drum, iar obligatia fondatorilor fata de societate se limiteaza la aportul la capitalul social.
In acest caz, capitalul social al societatii este impartit in parti sociale care sunt liber transferabile numai intre asociati. In cazul in care se doreste transmiterea de parti sociale catre persoane din afara societatii, este necesara o aprobare din partea asociatilor ce reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social.
Intr-o societate cu raspundere limitata (S.R.L.), asociatii iau hotararile cu majoritatea absoluta, in cadrul adunarii generale, insa hotararea prin care se urmareste modificarea actului constitutiv se ia cu votul unanim al asociatilor.
Principalele avantaje ale unei societati cu raspundere limitata sunt:
- timpul de infiintare relativ scurt: 2-3 zile lucratoare
- asociatii si administratorii au raspundere limitata
- poti depune proiecte pentru obtinerea de fonduri nerambursabile de la stat si poti sa obtii o finantare pentru dezvoltarea activitatii
Un exemplu de societate cu raspundere limitata de succes de la noi din tara este La Doi Pasi S.R.L., o retea de magazine cu peste 1.700 de parteneri in Romania. De asemenea, un alt exemplu este reprezentat de societatea denumita Strategic Management Advisors S.R.L., ce are ca activitate oferirea de servicii de consultanta in afaceri.
PFA este societate comerciala?
Spre deosebire de SRL sau de alte tipuri de societati comerciale ce reprezinta entitati de sine statatoare diferite de persoana care le infiinteaza, PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta un tip de intreprindere economica, fara statut de persoana juridica. PFA nu este o societate comerciala, iar titularul unei astfel de intreprinderi economice raspunde pentru obligatiile sale, cu toate bunurile personale.
Principalele caracteristici ale PFA:
- este reprezentata de persoana fizica autorizata de lege sa desfasoare o activitate economica legala
- presupune costuri reduse de infiintare si administrare
- contabilitatea se poate tine de catre titularul PFA-ului
- titularul trebuie sa faca dovada pregatirii sau experientei profesionale, pentru a putea sa exercite activitatea dorita
Dorinta de a infiinta un business poate sa aiba la baza mai multe motive: fie ai adunat o anumita experienta in domeniu si vrei un drum propriu, fie aspiri la o calitate mai buna a vietii pentru tine si familia ta, fie iti doresti independenta financiara si sa fii propriul tau sef. Indiferent de motivul din spatele deciziei tale, daca planuiesti sa pui bazele unei afaceri, trebuie, mai intai, sa iti infiintezi o societate comerciala care sa se potriveasca atat cu obiectivele tale pe termen mediu si lung, cat si cu ideea ta generala de business. In functie de domeniul tau de activitate, numarul de actionari si nivelul de raspundere pe care doresti sa ti-l asumi, poti sa alegi dintre mai multe tipuri de societati comerciale care sa corespunda nevoilor si obiectivelor tale.
Odata infiintata societatea, nu uita sa te asiguri ca dispui de toata aparatura necesara desfasurarii activitatii, de sisteme fiscale complete si programe de gestiune si servicii, care vor juca un rol important in succesul afacerii tale.
Sursa foto: shutterstock.com