Totul despre dividende: ce sunt, cum se calculeaza si cum se impoziteaza
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Un business vine cu anumite provocari, dar si satisfactii pe termen lung. Pe langa implinirea pe care o simti, atunci cand vezi ca un business se dezvolta si ca este apreciat de catre consumatori, o alta satisfactie este si cea care tine de partea financiara. Aici intervine si conceptul de dividende. Descopera, in cele ce urmeaza, ce sunt dividendele, cum se calculeaza si cum se impoziteaza, dar si cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a-ti maximiza profitul afacerii si, implicit, valoarea dividendelor.
- Ce sunt dividendele
- Diferenta dintre dividende si profit
- Cum se calculeaza dividendele
- Impozit dividende 2022
- Impozit dividende 2023
- 3 metode prin care poti sa cresti profitul afacerii tale
Ce sunt dividendele
Fie te-ai gandit sa incepi o afacere, fie iti doresti sa investesti intr-un business, alaturi de alti actionari, cu siguranta te-ai intrebat macar o data ce inseamna dividend in firma sau ce este dreptul la dividende.
Ei bine, dividendele reprezinta partea din profit care poate fi distribuita actionarilor unei companii, in functie de numarul de actiuni detinute de fiecare. Acestea pot fi de mai multe feluri:
- dividende platite in bani. Acest tip de dividende intra in posesia actionarilor in numerar si reprezinta cea mai populara forma de dividende.
- dividende platite in actiuni, care intra in posesia actionarilor sub forma de actiuni.
In cazul dividendelor platite in bani, avantajul este ca actionarii beneficiaza direct de profitul companiei, insa, in acelasi timp, nu trebuie sa iti scape din vedere faptul ca, prin distribuirea de dividende, valoarea actiunii unei companii scade cu o suma care poate sa fie mai mare sau mai mica decat valoarea dividendului.
Diferenta dintre dividende si profit
Atat profitul, cat si dividendele reprezinta criterii ce indica succesul unei afaceri, insa, cu toate acestea, intre ele exista diferente pe care este bine sa le cunoasca orice antreprenor.
Astfel, in timp ce profitul reprezinta diferenta dintre incasarile efective si totalul cheltuielilor aferente desfasurarii activitatii unui business (plati facturi servicii si materii prime, achizitie de aparatura si echipamente, plati aferente salariilor etc.), dividendele reprezinta acel procent din profit care urmeaza sa fie impartit actionarilor, la finalul exercitiului financiar.
Profitul nu impune existenta dividendelor, insa, atunci cand vorbim despre dividende, este important de retinut ca acestea nu pot sa existe fara ca un business sa nu inregistreze profit.
Cum se calculeaza dividendele
Metoda de calcul a dividendelor nu este una complicata, in special atunci cand societatea este detinuta de un numar mic de actionari. Valoarea dividendelor reprezinta procentul din profit pe care Adunarea Generala a companiei decide sa il imparta actionarilor. Aceasta valoare se imparte la numarul total de actiuni, rezultand, astfel, dividendul pe o actiune.
La finalul exercitiului financiar, fiecare actionar isi poate calcula dividendele de incasat, inmultind valoarea dividendului pe actiune cu numarul de actiuni pe care le detine.
Important de retinut este faptul ca repartizarea profitului se face numai dupa realizarea lui efectiva si fara a-i prejudicia pe creditorii sociali. Realizarea efectiva a profitului presupune stabilirea sa in mod cert, prin bilantul contabil corect intocmit la finalul exercitiului financiar.
De exemplu, sa presupunem ca o societate a obtinut un profit de 200.000 de euro, iar Adunarea Generala a decis sa repartizeze 25% din profit catre cei 4 actionari. Presupunand ca actionarii detin un numar egal de actiuni, atunci fiecare dintre ei primeste 12.500 euro din profit.
Pe langa existenta unui profit real, societatile trebuie sa indeplineasca inca un criteriu legal, pentru a putea distribui profitul sub forma de dividende. Acesta se refera la efectuarea platii impozitului pe profit, determinat conform Codului Fiscal, in cazul in care societatea nu intra sub incidenta altui sistem de impunere.
Impozit dividende 2022
O persoana juridica romana care plateste dividende catre o alta persoana juridica are obligatia de a retine, de a declara si de a plati impozitul pe dividende catre Stat. Incepand cu luna ianuarie 2016 si pana in prezent, impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut, adica asupra veniturilor din dividende distribuite.
In ceea ce priveste contributiile la sanatate datorate pentru veniturile obtinute din dividende, exista 2 situatii posibile:
- Veniturile obtinute din dividende nu depasesc 12 salarii minime brute pe tara – in acest caz nu se platesc contributii la sanatate.
- Veniturile obtinute din dividende sunt egale sau depasesc 12 salarii minime brute– in aceasta situatie, contributia la sanatate este de 10% din suma echivalenta a 12 salarii minime brute pe tara.
Pe de alta parte, o persoana juridica romana care plateste dividende catre o persoana fizica are obligatia de a retine la sursa impozitul de 5% asupra dividendului brut distribuit. Atat declararea si plata impozitului, cat si aplicarea unei cote de 5,5% asupra venitului brut pentru contributia de asigurari sociale revin persoanei juridice. Daca persoanele ce realizeaza venituri din dividende obtin si alte venituri din salarii, pensii sau alte activitati independente, atunci acestea nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri.
Impozit dividende 2023
Incepand cu dividendele distribuite la 1 ianuarie 2023, cota de impozitare a acestora se majoreaza de la 5% la 8% pentru toti beneficiarii de dividende (persoane fizice, juridice sau straine). Aceasta majorare se aplica tuturor dividendelor, indiferent din ce an este impartit profitul.
De exemplu, daca in luna ianuarie 2023, imparti dividende aferente profitului obtinut in 2022, atunci cota de impozitare pe care trebuie sa o platesti este de 8%, chiar daca profitul a fost inregistrat intr-un an in care cota de impozitare a fost de 5%. In acest sens, recomandarea specialistilor este sa iei in calcul distribuirea pana la finalul anului a profitului existent in 2022, deoarece pentru aceste sume impozitul va fi tot 5%.
3 metode prin care poti sa cresti profitul afacerii tale
Indiferent ca esti la inceput de drum sau ca ai deja cativa ani de experienta in antreprenoriat, scopul activitatii este clar: obtinerea de profit. Iata cateva metode prin care poti sa cresti profitul afacerii tale si, implicit, valoarea dividendelor.
- Investeste
O afacere nu se poate dezvolta fara a investi o anumita parte din incasari in tehnologii inovatoare, care sa plaseze businessul cu un pas in fata concurentei. Iata care sunt principalele inovatii pentru care opteaza antreprenorii de succes:
- cresterea eficientei operationale prin utilizarea optima a resurselor disponibile si achizitia de aparatura moderna;
- automatizarea fluxurilor operationale prin implementarea de tehnologii moderne si inovatoare;
- modernizarea aplicatiilor deja utilizate;
- implementarea de noi programe de gestiune si servicii care sa eficientizeze businessul si care sa sa acopere integral nevoile de functionare, asigurand, totodata, o administrare simpla, rapida si fara erori.
👉Descopera programe de gestiune si servicii Sedona la preturi avantajoase, care pot fi personalizate in functie de specificul afacerii tale!
- Externalizeaza anumite servicii
Pentru a obtine un profit cat mai generos, trebuie sa iei in calcul reducerea costurilor, acolo unde este posibil. In acest sens, iti poti concentra atentia asupra organizarii administrative. Exista diverse servicii pe care le poti externaliza pentru diminuarea cheltuielilor, iar acest lucru este indicat in special in zilele noastre, cand fluctuatia de personal este din ce in ce mai mare. Atunci cand nu ai un personal stabil pe care sa te bazezi, procesele de recrutare, angajare si instruire pot sa aiba un impact major asupra cheltuielilor firmei tale.
Astfel, externalizarea serviciilor de contabilitate, resurse umane, IT sau marketing te poate ajuta sa reduci costurile cu personalul, sa beneficiezi de servicii de calitate si sa optimizezi activitatea firmei.
Iata serviciile de care poti sa beneficiezi, atunci cand alegi un parteneriat cu Sedona:
- servicii complete de fiscalizare;
- servicii de service pentru casa de marcat;
- servicii conectare aparat fiscal la ANAF;
- asistenta software.
👉Descopera mai multe detalii despre acestea, dar si alte servicii Sedona, partenerul de incredere al afacerii tale!
- Extinde activitatea companiei pe piata
Extinderea activitatii companiei pe piata poate sa iti aduca o crestere majora de profit, insa, inainte de a face acest pas, trebuie sa analizezi foarte bine situatia actuala a afacerii tale si sa-ti stabilesti obiectivele pentru viitor. Pentru a face acest lucru, poti sa intocmesti o analiza SWOT, care sa cuprinda urmatoarele:
- punctele tari ale afacerii;
- punctele slabe;
- oportunitatile afacerii si ale mediului extern;
- amenintarile afacerii si ale mediului extern.
De exemplu, daca detii un magazin alimentar sau un supermarket, ai putea sa iti deschizi inca un punct de lucru, in care sa incluzi sisteme self-checkout, care sa faciliteze procesul de cumparaturi si care sa te ajute, in acelasi timp, sa reduci costurile cu resursele umane de care ai avea nevoie in mod normal.
Iata alte metode de a-ti extinde activitatea afacerii tale:
- mareste numarul de produse comercializate sau servicii prestate;
- asociaza-te cu afaceri din nisa ta de activitate;
- ia in considerare francizarea afacerii tale.
Indiferent de domeniul de activitate al afacerii tale, strategia de dezvoltare trebuie sa se bazeze pe cateva metode clare si eficiente, care sa ii asigure succesul. Cu cat o companie se bucura de mai mult succes, cu atat si profitul pe care il obtine este mai mare, valoarea dividendelor crescand si ea. Nu uita sa stabilesti in mod inteligent procentul de alocare a dividendelor si sa investesti continuu in dezvoltarea afacerii.
Sursa foto: freepik.com
Ce este mai avantajos pt un medic dentist care nu are cabinet propriu ci colaborări cu alte clinici, pfa sau srl?
In cazul unui srl, fiind administratorul ei, poate fi salariat?
Dividendele ii revin în întregime? Bineînțeles respectând legislația.
REVEDETI COMENTARIUL DESPRE CASS LA IMPOZITUL PE DIVIDENDE 2022 PT CA ESTE ERONAT