POS obligatoriu pentru plata cu cardul in anumite conditii. Dispozitii legale recente

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Plata cu cardul a devenit un gest care, pentru multi dintre noi, a intrat in rutina. Numarul celor care aleg sa plateasca folosind cardul este semnificativ si continua sa creasca, in detrimentul platilor cu bani gheata. Posibilitatea de a face plata prin card depinde, insa, de existanta terminalelor si a tehnologiei care poate citeasca un card bancar. Pentru ca ofera multiple avantaje, inclusiv pe cel al unui control fiscal comod si sigur, plata cu cardul este incurajata si sustinuta printr-o serie de dispozitii legale recente, care cer agentilor comerciali sa dispuna de terminale POS, in anumite conditii. 

Plata cu cardul si obligativitatea POS-ului fac obiectul unor reglementari noi, care trebuie implementate acolo unde exista comert cu amanuntul, daca sunt intrunite anumite conditii cumulative. Care sunt aceste dispozitii legale ce reglementeaza utilizarea unui POS obligatoriu in 2023, in ce situatii se aplica, precum si alte aspecte legale pe care trebuie sa le stie comercianti, dar si fiecare dintre noi, vei putea afla din continutul articolului. 

Ce inseamna si ce este POS-ul

POS este acronimul pentru „Point of Sale” – in traducere, punct de vanzare. Sistemul „Point of Sale” include echipamentul, respectiv dispozitivul care citeste cardul clientului, si software-ul folosit de comercianti pentru realizarea platii. 

Concret, plata cu cardul este imposibila in absenta POS-ului, de unde vine si obligativitatea comerciantilor de a detine aceste terminale electronice, care citesc cardurile bancare. In aceste conditii, posibilitatea platii cu cardul si obligativitatea POS-ului sunt intrinsec legate.  

Este important de aratat ca POS obligatoriu 2023 in unitatile comerciale de vanzare cu amanuntul nu restrictioneaza in niciun fel plata in numerar. Legea nu impune utilizarea cardului bancar sau plata cu cardul, ci doar obligativitatea existentei POS-ului. 

Exista doua tipuri de dispozitive POS card:

  • POS-uri fixe – conectate la intreaga infrastructura de vanzare (casa de marcat/imprimanta fiscala, sistem de gestionare a vanzarilor);
  • POS-uri mobile – folosite pentru vanzarea „la fata locului”. 

Tipul de POS obligatoriu 2023 utilizat de comerciant depinde de modelul comertului realizat si de preferintele cumparatorilor. Plata cu cardul si obligativitatea POS sunt justificate si prin siguranta tranzactiilor, comoditate si, nu in ultimul rand, reprezinta modalitatea care ofera comerciantului garantia unei plati valide, legale si monitorizate fiscal.

Cat costa un POS

Costul unui sistem POS depinde de complexitatea acestuia si de tipul activitatii agentului economic care-l utilizeaza, dar si de facilitatile pe care agentul comercial doreste sa le ofere clientului care face plata si de care, la randul sau, are nevoie. Astfel, exista dispozitive complexe si integrate care sunt destinate magazinelor, cafenelelor, fast-food-urlor si restaurantelor, care se incadreaza in respectarea cerintelor de plata cu cardul si obligativitatea POS-ului. 

Un alt criteriu care poate face diferenta este anvergura platilor si a gestiunii, in functie de care se poate opta inclusiv pentru sisteme care sa asigure functionalitati fiscale de baza si solutii complete de gestiune.

👉 Suntem prietenii tai in aparatura fiscala si iti oferim o varietate de solutii si sisteme complete de POS all-in-one cu sau fara cititoare de coduri de bare, case de marcat, imprimante fiscale si solutii software compatibile cu dispozitivele mobile.

POS obligatoriu 2023. Cine este obligat sa detina un terminal POS

Ca regula general valabila, comerciantii si prestatorii de servicii, persoane juridice, incadrate in plafonul de incasare de minimum 50.000 de lei au obligatia impusa de lege sa permita plata prin orice alte mijloace electronice. Se cuvine precizat ca obligativitatea se refera la detinerea POS-ului, comerciantii putand accepta in continuare plata cu card sau numerar, in functie de optiunea clientului. 

Incepand cu 1 ianuarie, conform modificarilor legislative aduse Ordonantei de Urgenta 16/2022 prin Legea 370/2022, toti operatorii economici, indiferent de domeniul de activitate, care au avut incasari mai mari de 50.000 lei in cursul anului precedent, sunt obligati sa accepte plata cu mijloace electronice. In consecinta, pentru acestia, posibilitatea platii cu cardul si obligativitatea POS-ului sunt impuse prin lege. 

Implementarea acestei dispozitii se face cel mai tarziu incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile in numerar din cursul anului respectiv depasesc pragul de 50.000 lei. Legiuitorul ofera, prin aceasta, agentului comercial timpul fizic necesar pentru a se adapta si a respecta cerintele legii. 

Acceptarea platilor cu cardul si a obligativitatii POS-ului revine tuturor persoanelor juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, definite ca atare prin Ordonanta Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor si prestarile de servicii, ce realizeaza anual incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei. Respectivele entitati comerciale si de servicii au, totodata, obligatia de a permite plata prin utilizarea cardurilor de debit, credit sau preplatite, ori a altor tipuri de plati cu card electronic, inclusiv a celor de tip contactless, care functioneaza legal, prin utilizarea unui terminal POS obligatoriu 2023. 

Plata cu cardul si obligativitatea POS-ului se pot revoca, in cazul in care entitatea economica nu depaseste pragul de 50.000 de lei (10.000 de euro) timp de doi ani consecutivi, dar se poate opta pentru continuarea acceptarii acestor instrumente de plata. Pe cale de consecinta, orice entitate economica, indiferent de cifra incasarilor, poate oferi facilitatea platii cu card si alte dispozitive electronice de plata.  

👉 Indiferent de tipul afacerii pe care te-ai hotarat sa o pui pe picioare, prietenii tai in aparatura fiscala iti vin in ajutor. Te sprijinim cu solutii de business integrate, care sa te sustina in drumul tau spre evolutie.

Obtinerea si utilizarea POS-ului

Pentru a obtine un POS obligatoriu 2023 si a respecta platile cu cardul si obligativitatea POS-ului, agentul comercial, indiferent de domeniul in care activeaza, poate face o solicitare scrisa bancii partenere. Furnizarea si instalarea echipamentelor tehnice sunt responsabilitatea bancii care le ofera, iar costurile aferente acestora sunt suportate de unitatile bancare.

O banca este obligata sa asigure instalarea unui terminal in maximum 30 de zile de la solicitarea firmei. In cazul in care bancile nu asigura infrastructura si dotarile necesare pentru plata cu cardul si acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata, acestea pot fi sanctionate cu amenzi intre 20.000 si 50.000 lei.

Dupa instalare, comerciantul poate plati doua tipuri de comisioane bancii partenere:

1. Comision de administrare lunara – care variaza atat in functie de banca partenera, dar si de sumele rulate din incasarile comerciantului. Relatia contractuala dintre agentul economic si banca poate avea clauze specifice, care sa modifice sau sa anuleze acest comision, in functie de incasari. 

2. Comision de procesare a platilor – poate oscila intre valori procentuale situate sub 2% si depinde de contractul dintre agentul comercial si banca partenera, dar si de valoarea totala a platilor lunare sau de numarul acestora. 

Care sunt riscurile daca nu detii un POS

Modificarile legislative ce ridica plafonul pentru plati cu cardul si obligativitatea POS la total incasari de minimum 50.000 de lei includ si o serie de sanctiuni pentru agentii economici care se inscriu in aceasta categorie si care refuza plata cu cardul clientilor lor. 

In cazul in care termenul de implementare a platii cu cardul este depasit, agentul comercial respectiv poate fi sanctionat cu amenda ce poate varia intre 20.000 si 50.000 de lei.

Sanctiunile pot fi aplicate in mod repetat entitatii economice sau persoanei juridice ce realizeaza incasari de minimum 50.000 de lei, nu implementeaza posibilitatea platilor electronice si nu dispune de tehnologia necesara care sa ofere clientilor posibilitatea platii cu cardul. 

👉  Platile mobile ne fac viata mai simpla. NFC si platile contactless cu telefonul sunt metode de plata sigure, fara a fi nevoie de numerar sau card bancar. In plus, ofera posibilitatea de a realiza un transfer bancar rapid si fara comisioane. 

Ce presupune plata cu cardul in magazine in 2023

Plata cu cardul si POS obligatoriu 2023 sunt considerate ca fiind printre cele mai sigure, eficiente si comode metode de plata. Plata cu cardul si obligativitatea POS ofera facilitatea tranzactiilor si siguranta directionarii corecte a sumelor de bani platite si incasate. 

In prezent, plata cu cardul include plata prin contactless, plata cu telefonul, dispozitive de tipul smartwatch si portofele electronice. Tehnologizarea permite adaptarea reciproca atat a clientilor, cat si a operatorilor economici la toate aceste cerinte moderne de plata. 

Un business adaptat pietei si nivelului de dezvoltare tehnologica va oferi clientilor toate mijloacele de plata adecvate, ceea ce reprezinta un suport important al oricarei afaceri, indiferent de tipul si de dimensiunea ei. 

Ce este si ce prevede legea cashback

Legea 209/2016 prevedea ca firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro echivalent in lei sa poata acorda clientilor un avans in numerar de maximum 200 de lei, cu un comision de cel mult 1% din valoarea sumei. Astfel, POS-urile ar fi putut fi utilizate si pe post de bancomat. 

Ridicarea plafonului incasarilor, conform legilor care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2023, va stimula inclusiv optiunea de cashback, care poate contribui inclusiv la fidelizarea clientilor si la o mai eficienta implementare a serviciilor de tip POS obligatoriu 2023.

Legea cashback se adreseaza, in primul rand, firmelor care fac comert cu amanuntul (en detail) si care au obligativitatea POS-ului si a platii cu cardul. Printre afacerile care trebuie sa puna la dispozitie sisteme POS obligatorii 2023 se numara:

  • magazinele alimentare
  • magazinele nealimentare
  • firmele care ofera servicii de livrare la domiciliu
  • firmele de curierat
  • vanzatorii ambulanti
  • magazinele online

De asemenea, legea cashback se aplica si institutiilor publice care incaseaza taxe, impozite sau amenzi.

Sistemele POS sunt solutii moderne de plata si contribuie la fiscalizare si la gestionarea eficienta a sumelor incasate. In plus, incurajeaza plata electronica si tehnologizarea, dar, cu toate acestea, nu impun plata cu cardul si nu exclud modalitatile de plata traditionale. 

Sursa foto: Shutterstock.com

46 Comentarii

  1. E legal sa pot retine comision 1% de la client, la vanzarea tigarilor cu pos, comision ce se regaseste pe bonul fiscal emis de casa de marcat?

  2. Buna seara. Detin un mic magazin, intr-un centrul comercial. In acesta magazin vand si tigari. La tigari adaosul Este f mic. DACA incasez un pachet de tigari cu cardul , nu doar ca nu Mai castig „bruma” aceea de bani, dar ies si in pierdere luand in considerare comisionul pe tranzactie POS si impozitul la stat…pot expune in magazin afisul cu ” nu servim tigari cu cardul”? Multumesc .

    1. Buna ziua,

      Conform OUG 193/2002, „Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.”

      Va multumim,
      Echipa SEDONA

  3. Băncile ar trebui sa plătească dobânda la contul curent, banca folosește acești bani, iar comision pentru tranzacții ? nu acesta este scopul băncilor, ar trebui băncile impozitate cu 80%, scopul băncilor nu este sa facă profit, este un profit artificial si provoacă inflație.

  4. Buna ziua,am o firma de transport si facturez catre o firma din turcia,firma plateste numerar,sunt obligata sa am POS?

    1. Buna ziua,

      Conform OUG 193/2002, „Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, aşa cum acestea sunt definite de Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.”

      Va multumim,
      Echipa SEDONA

  5. Magazin satesc: veniți luni ca astazi duminica nu merge cu cardul!!! Câte zile pe săptămână merge cu cardul ?și câte zile nu?

  6. Este legal ca banca sa ceara garantie 20000 eur pentru serviciul de POS? Domeniu de activitate agentie de turism

  7. Este legal ca un casier sa dea afara din magazin un copil de 13 ani pt ca vrea sa plătească cumpărăturile cu un card revolut junior, pe motiv ca nu are 18 ani???

    1. Nu, nu este legal. Chemati politia sau faceti plangere penala atat casierei cat si conducerii magazinului…

  8. este obligatoriu ca si POS ul sa fie legat la casa de marcat? este vorba de incasari ocazionale, magazi online, vinde 90% cu ramburs, se emite si actura fiscala . de la POS iasa o chitanta.
    Multumesc mult pt eventualele raspunsuri.

  9. este normal sa impuna limita minima de 10 lei la plata cu cardul? am citit inca o intrebare de gen mai sus si nu a raspuns nimeni. de aceea repet deoarece am intalnit aceeasi situatie.
    legal nu e prevazuta aceasta obligatie cumparatorului. nici normal orice orice impunere de gen ..
    deci ?

    1. Opinia noastra: Comerciantii, precum si procesatorii de plata care furnizeaza terminale de incasare cu cardul pentru comercianti (banci sau alti furnizori), pot impune sume minime per tranzactie, intrucat nu este incalcat niciun drept, cumparatorul avand alternativa de a plati cu numerar sau de a cumpara din alta parte. In mod similar, unii comercianti pot alege sa nu incaseze cu numerar in anumite limite sau deloc.

    2. Punctul nostru de vedere: nu exista o interdictie de vanzare cu preturi diferite in functie de metoda de plata. Avand in vedere ca procesarea tranzactiilor cu cardul poarta comision, comerciantii pot alege sa aplice preturi diferentiate pentru a recupera comisionul (iar platitorii cu numerar sa poata beneficia de un pret mai mic).

    3. Bună, suntem o familie care vinde artizanat doar 5 luni pe an nu realizam 50000 lei în acele 5 luni , avem casa de marcat ,avem nevoie de pos

    1. Opinia noastra:

      Potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata cu aplicabilitate de la 01.01.2023:
      ,,Persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul si cu ridicata, așa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligația sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice. Prin activitatea de prestări de servicii, in sensul prezentului alineat, se înțelege operațiunea definită la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările si completarile ulterioare”.

      In consecinta, se prevede faptul ca toti prestatorii de servicii, inregistrate ca persoane juridice au obligatia dotarii cu POS daca realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei. Persoana fizica autorizata fiind o entitate care nu are personalitate juridic nu se incadreaza la aceasta obligativitate.

  10. Buna ziua,
    Sincer am citit legea, dar nu este voie sa se vanda tigari cu cardul? Nu este card de tichete ci personal.
    Multumesc anticipat!

  11. Pot folosi acelasi POS de la punct fix(neconectat cu casa de marcat),pentru vanzari ambulante???

  12. Vindem o ciocolata pe care am achiziționat-o cu 1.5lei și o vând cu 2lei.banca îmi ia 1leu sau un pachet tigari.cum sa fac ca ies pe minus?

    1. Mentalitate gresita! Faci calculul la tranzactii extrem de mici. De ce nu faci calcul si la tranzactii mari? Cel mai simplu: ai pos deci ai rapoarte de tranzactii. Fa media tranzactiilor pos pe 1 luna, si spune-ne daca plata pos la nivel de luna te duce pe minus

  13. Am fost la magazinul Kaufland din Turnul Măgurele si am cerut sa mi se dea in numerar suma de 30 de lei de pe card si am fost refuzat, chiar vânzătoare se uita ciudat la mine foarte ciudat era clar ca nu stia despre ce e vorba … Mentionez ca am cumpatat cu cardul inainte sa cer numerar un pachet de tigari si un cablu de incarcare telefon.

    1. Am vrut sa mi cumpăr de la magazin o sticla de apa și un pachet de țigări, suma era de 30 lei. Mi a spus ca nu se poate plăti cu cardul, și i am explicat faptul ca la sume peste 15 lei este obligat sa dețină un POS. Mi a vorbit foarte urat, a ieșit din magazin încercând sa pună mâna pe mine. Unde ii pot face sesizare domnulu care deține magazinul și lucrează la negru? Multumesc

    1. Așa am și eu un magazin de cartier, care pe mine personal nu mai vrea să mai mă servească că plăteam cu cardul sume mai mici de 10 lei, că ii lua comision 50 de bani…. Într-un fel obligă clienții cu card să îi facă vânzare de minim 10 lei, iar țigări în nici un caz nu dă pe card….

  14. Și totuși azi am fost in 4 magazine de haine gen Second Hand și nici una dintre ele NU acceptă plata cu cardul?Este normal să nu aibă acest tip de plată? Mulțumesc

    1. Da, este ok. Nu toate firmele sunt obligate sa detine POS. Doar cele care depasesc plafonul impus de lege.

  15. Și totuși azi am fost in 4 magazine de haine gen Second Hand și nici una dintre ele accepta plata cu cardul?Este normal să nu aibă acest tip de plată? Mulțumesc

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.