Gestionarea deseurilor: ghid pentru afacerea ta
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Managementul deseurilor se refera la suma actiunilor si proceselor necesare pentru a gestiona deseurile de la generare pana la eliminare finala. Toate acestea se bazeaza pe mai multi pasi: colectare, transport, tratarea si eliminarea lor, precum si monitorizarea si reglementarea gestionarii lor.
Gestionarea deseurilor cuprinde atat deseuri menajare, cat si industriale, iar in cazul afacerilor, managementul acestora tine de tipul deseurilor (solide, periculoase, medicale, alimentare) si de domeniul de activitate al companiei. Daca esti antreprenor si iti doresti sa devii mai informat cu privire la managementul deseurilor, iti oferim un ghid care sa te ajute in acest proces, pentru a intelege de ce este importanta gestionarea durabila a lor, care sunt beneficiile si prevederile legale.
Clasificarea deseurilor – ce inseamna mai exact managementul deseurilor
In calitate de antreprenor, stii ca succesul afacerii tale tine de actiuni interconectate, unele care nu se observa neaparat cu ochiul liber, dar fac parte din piramida triumfului. Printre ele se numara si gestionarea deseurilor, de la colectarea deseurilor menajare pana la cunoasterea legislatiei in vigoare.
Inainte de gestionarea corecta, trebuie sa cunosti si clasificarea deseurilor. Ele se impart in mai multe categorii, iar principalele sunt urmatoarele:
- Deseuri solide municipale. Sunt deseurile produse in zonele rurale si urbane, avand mai multe origini (rezidentiale, industriale, comerciale, constructii si demolari) si cuprind: deseuri menajere, alimentare, hartie, carton, plastic, textile, piele, deseuri de la santierele de constructii, sticla, metal, deseuri din parcuri si spatii publice, metal, ciment, deseurile din zona de agrement etc.;
- Deseuri industriale. Cele generate de activitatile industriale, cum ar fi productia si prelucrarea materialelor, care sunt deseuri metalice, chimice si deseuri de constructii;
- Deseuri periculoase. Deseurile care reprezinta riscuri pentru sanatatea umana si pentru mediu, cum ar fi substantele chimice toxice, deseurile radioactive si anumite electronice;
- Deseuri medicale. Acele deseuri care sunt generate din activitatile medicale, cum ar fi ace, seringi, materiale contaminate sau medicamente expirate;
- Deseuri agricole. Deseurile provenite din activitatile agricole, pesticidele sau resturile de plante.
Gestionarea deseurilor – ce spune UE si cum poate fi un proces durabil
In Romania, activitatea de gestionare a deseurilor este fundamentata prin legea 211/2011, cu directive implementate din partea Consiliului Europei. Modalitatile de gestionare a deseurilor variaza intre diferitele state membre. Uniunea Europeana isi doreste sa promoveze cat se poate prevenirea generarii de deseuri si reutilizarea produselor.
Conform obiectivelor Uniunii Europene, din deseurile colectate si tratate zilnic de municipalitati, 60% dintre ele trebuie sa fie refolosite si reciclate pana in 2030. Mai mult, pentru a reduce deseurile si impactul lor asupra mediului, UE a adoptat obiective ambitioase de reciclare si utilizare a gropilor de gunoi. Scopul este promovarea unui model mai sustenabil, care poarta numele de economie circulara.
Astfel, indiferent de natura afacerii tale, este important sa faci parte din statisticile cu privire la managementul deseurilor, ca stat membru UE.
Gestionarea si eliminarea deseurilor periculoase si nepericuloase
Din punct de vedere practic, cum gestionezi si cum elimini deseurile, nepericuloase si periculoase? Deseurile periculoase sau infectioase contin substante daunatoare care pot avea un impact negativ asupra mediului si sanatatii. Cele nepericuloase sunt clasate ca fiind mai sigure, dar care au nevoie de protocoale de tratare si eliminare, doar ca mai putin stricte.
In categoria gestionarii deseurilor periculoase se incadreaza cele de spital, componentele farmaceutice, biocide, veterinare, substante organice halogenante, vopsele etc. Fiind periculoase, eliminarea lor se face numai de catre agentii economici care indeplinesc conditiile necesare si tin evidente stricte, toate pe baza unor autorizatii. De asemenea, stocarea acestora necesita depozite speciale.
Si acum ne oprim asupra deseurilor nepericuloase, adica cele pe care le gasesti si in afacerea ta, daca ai pus pe picioare o cafenea, un restaurant sau un magazin mic. Eliminarea deseurilor de acest tip este esentiala pentru bunul mers al afacerii tale, atat pentru un impact pozitiv asupra mediului, cat si pentru a respecta legea privind regimul deseurilor.
👉 Daca iti doresti sa ai un proces eficient al managementul deseurilor pentru afacerea ta, incearca sisteme pentru deseuri pentru a face totul cat mai eficient.
Colectarea si transportul deseurilor pe categorii de deseuri
Prima etapa inseamna precolectarea deseurilor si anume adunarea lor in diferite recipiente, care pot fi: cosuri de gunoi, pubele (pentru deseurile menajere) si stradale (pentru deseurile de strada). Pentru a permite reciclarea, ele trebuie impartite in categorii de deseuri in recipiente si culori diferite, mici sau mari:
- rosu sau portocaliu – materiale plastice;
- galben – metale;
- verde – biodegradabile;
- albastru – hartie, carton si sticla.
Colectarea propriu-zisa se efectueaza prin servicii de specialitate, dar tu, ca antreprenor, ai datoria de a avea aceste recipiente in interiorul magazinului, restaurantului sau cafenelei. Este nevoie sa inchei un parteneriat pentru a dispune de servicii specializate pentru gestionarea deseurilor.
Cum eviti aruncarea deseurilor nepericuloase: modalitati de eliminare
Aruncarea deseurilor este un subiect pe care nu ar trebui sa il discuti, ci doar sa gasesti optiuni sigure de eliminare pentru afacerea ta. Conform Directivei 2006/12/CE, unele dintre operatiunile de eliminare ce stau la baza gestionarii deseurilor sunt urmatoarele:
- depozitare pe sol si in sol;
- tratarea in sol (biodegradarea deseurilor lichide);
- descarcarea pe suprafete (descarcarea deseurilor lichide);
- tratarea biologica;
- tratarea fizio-chimica.
Daca detii un restaurant si resturile alimentare reprezinta un real interes pentru gestionarea deseurilor, exista urmatoarele modalitati:
- in restaurante si cafenele se pot instala containere speciale pentru resturile alimentare;
- parteneriate cu ferme locale: deseurile alimentare pot fi donate fermelor locale pentru compostare;
- uleiurile pot fi predate companiilor specializate;
- alternative durabile pentru articolele de unica folosinta;
- alegerea produselor biodegradabile.
👉 Cand activezi in HORECA, stii cat de provocator este sa tii pasul cu toate schimbarile. Insa, prin tehnologizare, munca devine mai usoara, cum ar fi si cu digital signage care vine in ajutorul antreprenorilor din acest sector.
Beneficiile in urma gestionarii deseurilor
Care sunt beneficiile gestionarii deseurilor in afacerea ta? In primul rand, participi la imbunatatirea mediului inconjurator si participi in numele afacerii la indeplinirea obiectivelor UE. Gestionarea deseurilor iti aduce si o proactivitate in fata legislatiei, pentru ca, odata cu implementarea de noi legi, poti sa te adaptezi mai usor la schimbari.
Alt beneficiu tine si de responsabilitatea sociala si de un pas in fata pentru fidelizarea clientilor, care sunt din ce in ce mai constienti de problemele de mediu si de gestionarea deseurilor. Nu in ultimul rand, beneficiile tin si de latura operationala, prin procese mai eficiente si bine optimizate si un mediu de lucru cat mai sigur.
👉 Exista numeroase moduri prin care iti poti fideliza clientii, atat prin managementul deseurilor, cat si prin alte actiuni. Descopera kiosk-uri pentru feedback clienti, receptie clienti, bonuri de ordine care s-ar potrivi pentru afacerea ta.
Asadar, acestia sunt pasii care stau la baza gestionarii deseurilor pentru afacerea ta. Este un ghid care te ajuta sa intelegi procesul deseurilor, de la colectare pana la reciclare, pentru a adopta un comportament responsabil in relatia cu gestionarea deseurilor pentru afacerea ta, fara a te gandi la aruncarea deseurilor in natura.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock.