Verificare metrologica a cantarelor: ce implica si ce avantaje are
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Cantarele sunt instrumente de masurare esentiale in viata noastra, in domenii dintre cele mai variate, de la industrie, la comert, din laboratoare, in gospodarii. Pentru a asigura acuratetea masuratorilor efectuate cu ajutorul unui cantar electronic comercial pe care il detii, acesta trebuie verificat periodic de catre operatori autorizati.
Descopera ce este verificarea metrologica a cantarelor, de ce este necesara, ce implica si ce avantaje aduce.
Cadru legal verificare metrologica cantare
Verificarea metrologica a cantarelor este reglementata de Hotararea de Guvern nr. 1.660/2005 privind aprobarea unor instructiuni de metrologie legala, cu modificarile si actualizarile ulterioare.
Potrivit legislatiei in vigoare, verificarea metrologica a unui cantar electronic comercial trebuie sa se realizeze cu respectarea normelor stabilite de BRML (Biroul Roman de Metrologie Legala), a normelor de metrologie legala ale CEE (Comunitatea Economica Europeana) si a altor reglementari stabilite de catre laboratoarele autorizate.
Legea mai spune ca mijloacele de masura netransportabile din cauza greutatii mari sau a riscului crescut de dereglare se vor verifica la locul de utilizare, in conditii de siguranta (articolul nr. 6 din HG nr. 1.660/2005).
De asemenea, trebuie tinut cont si de Directiva Europeana 2009/23/EC. Aceasta spune ca un cantar trebuie verificat metrologic daca este folosit:
- In comert (atunci cand pretul unui produs depinde de greutatea sa);
- In prepararea de medicamente (de exemplu, in companii farmaceutice) si analize medicale;
- In fabricarea de pre-ambalaje;
- In scop oficial (calculare de taxe, impozite, tarife si penalitati), pentru diferite expertize sau rapoarte in instanta.
Ce este verificare metrologica cantare?
Verificarea metrologica a unui cantar se refera la calibrarea, realizata conform legii, aparatului de masurare cu respectarea prevederilor legale si de specialitate, mai ales termene de calibrare si limite de toleranta pentru erori de calibrare.
Legea de metrologie cantare are rolul de a proteja consumatorii si se aplica, mai ales, in zona comerciala, in industrie si in domeniul medical. Un cantar electronic omologat metrologic va functiona in mod adecvat, fara a indica erori sau alte anomalii legate de calibrare.
👉 Cauti un cantar electronic comercial? Alege produsele de care ai nevoie de la Sedona, prietenii tai in aparatura fiscala. Aici vei descoperi personal profesionist, care te va ajuta sa alegi solutiile potrivite pentru afacerea ta.
De cate tipuri este verificarea metrologica a cantarelor?
Pentru a te bucura de cantare electronice omologate, acestea trebuie verificate periodic. In functie de momentul in care se realizeaza verificarea metrologica a unui cantar electronic comercial, exista trei tipuri de verificari:
Verificare metrologica initiala
Se realizeaza inainte de punerea in functiune a unui cantar electronic comercial. De cele mai multe ori, verificarea (numita si „procedura de evaluare a conformitatii”) este realizata inainte de vanzare, de catre producator sau distribuitor. Se realizeaza individual sau prin esantionare statistica, inainte de a ajunge pe piata sau in functiune.
Verificare metrologica periodica
Orice cantar electronic comercial trebuie reverificat dupa expirarea perioadei de garantie. Pentru cantarele electronice comerciale cu o greutate mai mica de 3.000 kg, verificarea metrologica trebuie realizata cel mai tarziu la 2 ani (clasa de precizie I, II, III) de la punerea in functiune.
Verificare metrologica dupa reparatii sau modificari
Acest tip de verificare stabileste daca mijlocul de masurare care a fost reparat sau modificat este conform cu standardele in vigoare. Este necesara dupa fiecare reparatie sau modificare.
Daca au loc incidente care afecteaza buna functionare a unui cantar electronic comercial sau daca apar, pe fondul utilizarii intense, masuratori incorecte, cel care detine aparatul este obligat sa il scoata din uz si sa mearga cu el la verificarea metrologica, indiferent de termenul de valabilitate (potrivit articolului nr. 13 din HG nr. 1.660/2005).
👉 Vrei un cantar electronic comercial cat mai precis? Alege o balanta de precizie prevazuta cu diviziuni care pornesc de la 0,1 grame si este util in industrii in care fiecare miligram este vital.
De ce este necesara verificarea metrologica a cantarelor?
Verificarea metrologica a unui cantar electronic comercial este necesara pentru a stabili pretul corect a unor produse, precum si pentru a respecta legislatia in vigoare. In unele cazuri, este necesara o verificare metrologica dupa primul an de folosire.
👉 Un cantar cu platforma te poate ajuta mai ales daca ai de cantarit produse masive, de 100-350 kg. Descopera oferta Sedona de cantare profesionale cu platforma. Beneficiezi de aprobare metrologica si livrare gratuita.
De ce sa realizezi verificarea metrologica a cantarelor la Sedona?
Sedona se ocupa cu reverificarea anuala a cantarelor si ofera, pe durata verificarii, cantare comerciale la schimb. Disponibilitatea cantarelor de schimb este limitata. Din acest motiv, te rugam sa faci o programare telefonica in prealabil, la numarul 021 327 87 27.
Pentru a beneficia de acest serviciu, este indicat sa prezinti factura de cumparare sau certificatul de conformitate si o copie dupa CUI.
La sediul Sedona, se asigura verificarea metrologica a urmatoarelor tipuri de cantare omologate:
- Cantare comerciale care au calculator de pret;
- Cantare de verificare fara calculator de pret;
- Balante de precizie (cantare de bijuterii);
- Platforme mici (<300 kg);
- Cantare numaratoare.
Ce implica verificarea metrologica a cantarelor?
Verificarea metrologica a unui cantar electronic comercial este realizata de un laborator acreditat de BRML. Iata care sunt principalele activitati implicate in verificare metrologica:
- Inspectia vizuala – pentru a se asigura ca arata bine, pentru a putea fi folosit in mod eficient;
- Calibrarea – se folosesc greutati etalon pentru a calibra cantarul. Astfel, se asigura ca aparatul indica greutatea corecta;
- Testarea performantei – expertul efectueaza diferite teste pentru a se asigura ca aparatul functioneaza corect in toate intervalele de greutate.
Cum se realizeaza verificarea metrologica?
Verificarea metrologica se poate realiza:
- Intr-o singura etapa – daca transportul la locul instalarii nu necesita demontarea cantarului;
- In mai multe etape – daca functionarea optima a cantarului necesita conditii speciale de instalare sau utilizare.
Ce presupune atestarea verificarii metrologice?
Dupa verificarea metrologica, se confirma atestarea verificarii. In acest sens, laboratorul autorizat va aplica un marcaj de verificare metrologica.
De asemenea, se elibereaza documente specifice care sa ateste validitatea verificarii, in special, buletinul de verificare metrologica iar, unde este cazul, certificatul de etalonare sau calibrare (potrivit articolului nr. 17 din HG nr. 1.660/2005).
Buletinul de verificare metrologica va contine urmatoarele date:
- Datele de identificare ale laboratorului care a realizat verificarea metrologica;
- Numarul si data documentului;
- Datele de identificare ale cantarului;
- Referinta la reglementarile care s-au aplicat;
- Datele de identificare ale aparatului de verificare folosit (etalon);
- Rezultatul verificarii metrologica: Admis/Respins;
- Valabilitatea verificarii metrologice;
- Datele de identificare si semnatura expertului metrolog;
- Datele de identificare si semnatura celui care a receptionat cantarul.
Ce avantaje are verificarea metrologica a cantarelor?
Verificarea metrologica a cantarelor este o procedura obligatorie, mai ales daca le folosesti in scop comercial sau industrial. Avantajele unui cantar omologat sunt multiple atat pentru comerciani si utilizatori, cat si pentru autoritati.
Vezi ce avantaje are verificarea metrologica pentru comercianti:
- Corectitudine – daca vinzi o cantitate mai mica dintr-un produs la acelasi pret, clientii vor fi nemultumiti si nu vor mai cumpara de la tine;
- Evitarea sanctiunilor – nerespectarea obligatiei de a efectua verificarea metrologica periodica poate duce la aplicarea de sanctiuni;
- Cresterea credibilitatii – comerciantii care efectueaza verificarile metrologice demonstreaza ca respecta legea si furnizeaza produse de calitate la preturi corecte.
Iata care sunt principalele avantaje pentru utilizatori:
- Siguranta – se asigura ca aparatul ofera masuratori corecte, un aspect esential pentru orice produs cantarit;
- Eficienta – se asigura faptul ca aparatul este functional si poate fi folosit la capacitate maxima.
Pentru autoritati, cantarul metrologic aduce alte beneficii:
- Protectia consumatorilor – clientii sunt tratati corect si primesc produse la pretul corect;
- Controlul pietei – produsele si serviciile vandute sunt comercializate conform cu normele legale.
Ce particularitati are verificarea metrologica a unui cantar electronic comercial
Verificarea metrologica a cantarului electronic comercial este obligatorie in Romania. Aceasta verificare se realizeaza de persoane autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML). Iata care sunt particularitatile verificarii metrologice a cantarelor electronice comerciale:
- Verificarea trebuie realizata in conformitate cu standardul SR EN 45501:2008;
- Verificarea se realizeaza cu ajutorul unor etaloane de masurare a greutatii calibrate de BRML;
- Verificarea metrologica a cantarelor comerciale trebuie realizata o data pe an. In cazul in care un cantar electronic comercial este folosit in conditii de umiditate si temperaturi ridicate sau este expus la socuri mecanice, este indicata verificarea metrologica mai frecventa.
Ce tip de cantare nu sunt obligate sa treaca prin verificarea metrologica initiala?
Articolul nr. 11 din HG nr. 1.660/2005 arata si care sunt cantarele care nu sunt supuse verificarii metrologice initiale:
- Cantarele care sunt prezentate sau expuse la targuri, saloane si expozitii;
- Cantarele destinate exportului.
Cat costa verificarea metrologica a cantarelor la Sedona?
Verificarea metrologica a cantarelor are urmatoarele costuri*:
- 150 lei – cantare comerciale;
- 300 lei – cantare platforma de pana la 300 kg.
Optional: Poti solicita ridicarea cantarului de la sediul firmei (in municipiile Bucuresti, Constanta si judetul Ilfov) – serviciu tarifat suplimentar cu 60 lei (TVA inclus).
*Aceste preturi pot suferi modificari – te rugam sa verifici telefonic validitatea acestora.
Cantarele sunt instrumente de masura cu un impact deosebit asupra vietii noastre. Ele sunt folosite in comert, pentru a stabili pretul anumitor produse, in industrie, pentru anumite procese de productie, in laboratoare, pentru diferite teste si analize. De aceea, este vital ca aceste aparate de masura sa fie verificate periodic de catre personal autorizat. Astfel, cantarele vor furniza rezultate corecte, indiferent de domeniul in care activezi.Surse foto: Sedona 1, Sedona 2, Sedona 3, Shutterstock.