Codul EAN: Ce este, cum il obtii si cum functioneaza?

Data publicare articol:

In lumea comertului online si offline, fiecare produs are un cod EAN. Ce este acesta, cum il obtii si mai ales ce rol are? Raspunsul la toate aceste intrebari si multe altele il poti afla citind in continuare. 

Tipuri de coduri de bare

La nivel international, exista mai multe tipuri de coduri de bare, fiecare cu functia sa. Iata care sunt cele mai folosite:

  • Codul de bare UPS (Universal Product Code) – este folosit pe scara larga in America de Nord, mai ales in domeniul retail;
  • Codul de bare EAN (European Article Number) – este utilizat in Europa, dar si in alte zone ale lumii, tot in zona de retail;
  • Codul de bare 39 – unul dintre cele mai vechi tipuri de coduri de bare, folosit in logistica si industria medicala;
  • Codul de bare 128 – este unul dintre cele mai populare si include atat litere, cat si cifre si/sau caractere speciale;
  • Codul de bare QR (Quick Response Code) – poate stoca o cantitate mare de date, inclusiv text, imagini si linkuri.  

Ce este codul EAN?

Codul EAN (European Article Number) este un numar simbolic folosit in comert pentru a identifica usor produsele. Pentru a intelege mai usor conceptul, il putem compara cu CNP-ul uman. Asa cum fiecare om are propriul sau CNP, asa si fiecare produs, alaturi de atributele si specificatiile sale tehnice, are codul EAN. 

Structura codului EAN

Codurile EAN au 13 cifre in loc de 12, asa cum este cazul codurilor de bare nord-americane. De asemenea, in codul de bare apare o cifra sau mai multe cifre care reprezinta codul de tara. Vezi care sunt principalele tipuri de coduri EAN:

  • Codul EAN 13 – varianta standard europeana, care include si codul de tara;
  • Codul EAN 8 – o varianta modificata, care se foloseste mai ales la produsele de dimensiuni reduse, pentru care si spatiul de ambalaj este mic;
  • Codurile EAN 5 si EAN 2 – vin cu 5 sau 2 cifre in plus fata de EAN 13 si ajuta o identificarea cu un plus de precizie a produselor sau loturilor sau includ informatii suplimentare. 

Descopera cum poti sa citesti un cod EAN si ce inseamna cifrele respective:

  • Primele 2-3 cifre reprezinta codul tarii producatoare (594 – Romania, 300 – 379 Franta si Monaco, 400-440 Germania, 84 – Spania etc.);
  • Urmatoarele trei sau cinci cifre (3-5 sau 3-7) – codul producatorului, asa cum este el atribuit de autoritatile din tara producatoare;
  • Urmatoarele doua sau cinci cifre (6-7 sa 8-12) – codul produsului respectiv, asa cum este atribuit de catre producator sau vanzator, la forma numarului de inregistrare din cadrul companiei. De asemenea, ca producator poti codifica in cifrele respective numele produsului, tipul de articol, culoarea, greutatea, dimensiunea si altele;
  • Ultima cifra – numar de verificare special creat pentru ca un cititor de bare sau scaner sa recunoasca standardul EAN. 

👉 Un cititor de coduri de bare fara fir te ajuta sa identifici usor produsele. Alege produsele de care ai nevoie de la Sedona si beneficiezi de asistenta la instalare, pentru a folosi dispozitivele cat mai repede. 

Beneficiile codului EAN

Pentru a putea vinde un produs, online sau offline, acesta trebuie sa aiba un cod de bare EAN, care va identifica in mod unic produsul respectiv. Descopera principalele beneficii ale folosirii codului EAN:

  • Listarea rapida si scanarea facila a produselor;
  • Identificarea precisa a produselor si a producatorului;
  • Trasabilitatea informatiilor despre produse si despre producator;
  • Recunoasterea informatiilor despre produs si producator in baza de date GS1 (distribuitorul oficial al codurilor de bare EAN);
  • Categorisirea usoara pentru o navigare simpla a bazelor de date cu produse;
  • Eliminarea produselor cu o origine incerta sau a celor contrafacute;
  • Limitarea riscului de blocare sau respingere a unor produse in marketplace;
  • Unicitatea codurilor EAN la nivel global;
  • Gestionarea eficienta a stocurilor in functie de tip, de sortiment si de alte caracteristici;
  • Reducerea costurilor cu returul unor produse trimise gresit (de exemplu, daca un client dorea un pantalon albastru si a primit unul rosu deoarece ambele aveau acelasi cod).

De ce este necesar codul EAN?

Introducerea codului EAN este vitala pentru ca anunturile tale online si offline sa aiba succes. Iata de ce este necesar:

  • Un plus de accesibilitate – un marketplace romanesc sau strain are milioane de produse listate, iar codul EAN este implicat direct in organizarea lor. In lipsa codului EAN, produsul poate fi dificil de identificat, fapt care scade sansele de a vinde;
  • Credibilitatea brandului – anunturile care includ codul EAN sunt profesioniste si transparente. Clientii au mai multa incredere in produsele etichetate corect;
  • Optimizarea SEO – includerea codurilor EAN ajuta la optimizarea SEO a anunturilor si gasirea produselor tale pe Google. In momentul in care un client cauta produse online, Google percepe ceea ce oferi drept sigur pentru clienti, astfel ca produsele tale vor aparea in rezultatele cautarii, crescand astfel vizibilitatea;
  • Conformarea la cerintele marketplace-urilor – multe magazine (online) impun folosirea codului EAN ca parte a politicii de listare. Neindeplinirea acestei conditii duce la respingerea anunturilor tale, poate chiar la suspendarea contului de vanzator. 

👉 Cauti un cititor fix pentru codul de bare? La Sedona gasesti ceea ce ai nevoie, de la cititoare pentru infochioscuri, la modele integrabile in cantar sau masa. 

Cum obtii un cod de bare EAN? 

Poti obtine codul de bare EAN de la GS1 Romania, singura entitate responsabila cu emiterea de coduri EAN pe teritoriul tarii. 

Este important de stiut ca in fiecare tara exista doar o reprezentanta GS1 si ca autoritatea nu emite coduri pentru revanzatori. Daca alegi sa iei coduri EAN din alte surse, te expui la numeroase riscuri:

  • Existenta mai multori coduri pe acelasi produs;
  • Un alt vanzator poate avea codul produsului tau;
  • Nu poti primi validarea codului de catre retailer sau marketplace;
  • Costuri suplimentare pentru a obtine o noua reetichetare (corecta, de aceasta data);
  • Posibilitatea de crestere a retururilor din cauza faptului ca un client a comandat o culoare sau o marime diferite a aceluiasi produs.

Din aceste motive este important sa obtii coduri EAN valide doar de la GS1 Romania. Astfel, vei intra usor intr-un marketplace si vei putea incepe sa vinzi. 

Pasi de urmat pentru a obtine codul EAN

Pentru a obtine codul EAN, trebuie sa urmezi mai multi pasi:

  1. Inscrierea la GS1, reprezentanta din Romania;
  2. Obtinerea prefixului unic – dupa inregistrare, vei obtine prefixul unic firmei tale, care va face parte din toate codurile EAN ale produselor pe care le comercializezi. Cu ajutorul prefixului vei putea genera coduri EAN;
  3. Generarea codurilor EAN – dupa obtinerea prefixului de companie, vei putea genera coduri EAN pentru fiecare produs. Asigura-te ca respectivul cod EAN este unic si corect asociat cu produsul tau;
  4. Intretinerea bazei de date – un pas foarte important este sa mentii baza de date in care sa introduci codurile EAN si sa le actualizezi la nevoie. Astfel, vei gestiona mai usor si mai eficient anunturi din marketplace. 

Cat costa obtinerea codului EAN

Un cod EAN costa 9 euro cu TVA inclus. De exemplu, daca ai nevoie de 10 coduri EAN va trebui sa platesti aproximativ 450 de lei. Este indicat sa intri pe site-ul GS1 pentru preturi actualizate la zi. 

Cum functioneaza codul EAN? 

Codul EAN are trei parti: codificarea, scanarea si decodarea. Citeste mai multe despre fiecare. 

Codificare

Fiecare produs primeste un cod unic EAN format dintr-o serie de cifre. Acest numar este apoi transformat intr-un cod de bare cu linii subtiri si linii groase – acesta este cel care va fi citit de scanerele optice. 

Scanare

In momentul in care un scaner optic trece peste codul de bare, lumina reflectata de liniile albe si negre este captata de senzorul dispozitivului care converteste variatiile de lumina in semnale electrice si date digitale. 

Decodare

Datele digitale obtinute mai devreme, la scanare, vor fi transmise unui sistem informatic si analizate. Informatiile scanate sunt apoi comparate cu datele din sistem, iar daca se potrivesc, codul este considerat a fi valid. 

Odata datele decordate, pot fi utilizate pentru gestionarea stocurilor, adaugarea produselor la factura, colectarea datelor (de exemplu, pentru analiza vanzarilor si monitorizarea tendintelor). 

👉 Cod de bare sau eticheta RFID? Descopera ce avantare si dezavantaje are fiecare si care solutie se potriveste afacerii tale

Utilizari ale codului EAN

Codurile EAN sunt folosite in domenii dintre cele mai diverse, precum retail, logistica, comert electronic si sanatate, pentru a:

  • Identifica produsele in mod unic, recunoscut la nivel global;
  • Scana si vinde usor in magazine;
  • Manageria inventarul;
  • Lista pe platforme de comert electronic;
  • Monitoriza lantul de aprovizionare;
  • Analiza datele si a cerceta piata – pentru a ajusta productia in functie de cerere. 

In ce situatii se pot folosi generatoarele de coduri de bare EAN?

Utilizarea generatoarelor de coduri de bare EAN este legala. Cu toate acestea, este indicat sa folosesti astfel de site-uri si platforme doar pentru uzul intern (in inventariere si etichetare) si nu in comertul larg. 

Pentru a putea vinde in mod legal, este necesar sa detii coduri EAN valide vandute de GS1, singura organizatie autorizata. Punerea pe piata a unor produse fara autorizatie poate cauza probleme legale si afecteaza imaginea brandului. De asemenea, exista platforme pentru verificarea codurilor de bare online, insa nici ele nu sunt oficiale si recunoscute. Din acest motiv, este recomandat sa folosesti doar aplicatiile recomandate de reprezentantii GS1. 

Codul EAN este un mod unic de identificare a produselor, simplificand intregul proces, de la productie, la vanzare. Prin standardizarea identificarii la nivel global, codurile EAN optimizeaza procesul logistic, imbunatatesc inventarul si te ajuta sa ajungi mai usor la clienti. Surse foto: Shutterstock, Aparatura Fiscala 1, Aparatura Fiscala 2.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.