Ce este cash-flow-ul și de ce este important
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Monitorizarea fluxului de numerar înseamnă, de fapt, a lua pulsul unei afaceri. În acest context, este important să afli mai multe despre această componentă financiară ce măsoară rentabilitatea afacerii. În plus, problemele legate de fluxul de numerar pot deveni o barieră în calea creșterii afacerii. De aceea, este important să înțelegi ce înseamnă cash flow și cum îl poți monitoriza pentru dezvoltarea unei afaceri.
- Cash flow ce înseamnă
- Tipuri de cash flow
- Diferența dintre profit și cash flow
- Situația fluxurilor de numerar
- Gestionarea fluxului de numerar
Cash flow ce înseamnă
Fluxul de numerar se referă la intrările și ieșirile de numerar și echivalente de numerar. Fluxul de numerar este generat de operațiunile comerciale, de investiții și de finanțări.
Analiza componentei de cash-flow al unei firme oferă informații esențiale despre sănătatea financiară, activitățile comerciale și profitul acesteia. În plus, pe baza analizei, se proiectează fluxurile de bani viitoare și se pot planifica obiectivele pe termen scurt, cele pe termen lung, capitalul de lucru, precum și nivelul optim de numerar necesar pentru ca afacerea să funcționeze în parametri optimi.
Așadar, ne referim la cash flow pentru a putea indica dacă o afacere dispune de suficienți bani pentru funcționarea sa. Orice tranzacție pe care o societate o efectuează în numerar este consemnată într-o situație a fluxului de numerar pentru a urmări starea fondurilor afacerii și pentru a ține evidența soldului final de numerar la sfârșitul perioadei contabile.
Numerarul cuprinde:
- bani sub formă fizică (bancnote și monede);
- contul curent;
- soldul contului de economii;
- ordinele poștale;
- cecurile bancare.
Echivalentele de numerar se referă la titluri de valoare care pot fi lichidate rapid. Acestea includ:
- obligațiuni guvernamentale pe termen scurt;
- titluri tranzacționabile;
- hârtii comerciale;
- fonduri de piață monetară;
- alte investiții pe termen scurt.
De asemenea, anumite plăți efectuate de o societate nu se reflectă în contul de profit și pierdere, în timp ce acestea sunt prezente în situația fluxurilor de numerar. De exemplu, dacă o societate are un împrumut și rambursează suma principală către bancă, această tranzacție nu apare în contul de profit și pierdere, dar va fi menționată în situația fluxurilor. Uneori, astfel de firme înregistrează profituri, dar nu au fonduri pentru a achita împrumuturile și obligațiile. Astfel de situații pot fi identificate cu ajutorul cash flow-lui.
Un program de gestiune bine structurat te va ajuta să ai o imagine mai clară asupra afacerii tale, astfel încât să poți lua cele mai bune decizii pentru dezvoltarea produselor sau serviciilor pe care le oferi.
Tipuri de cash flow
Cash-flow-ul de care dispune o afacere poate proveni din diferite surse. Astfel, vorbim despre:
Cash flow operațional
Include operațiunile comerciale obișnuite ale unei afaceri. Intrările sunt generate de vânzarea de bunuri sau de prestarea de servicii, inclusiv de încasarea debitorilor.
Ieșirile de numerar sunt generate de diverse plăți, cum ar fi achiziționarea de stocuri, plata salariilor, impozitelor și diverselor cheltuieli de exploatare. De asemenea, include cumpărarea și vânzarea de titluri de tranzacționare.
Cash flow investițional
Activitățile de investiții se referă la fondurile aduse sau dobândite prin cumpărarea sau vânzarea de titluri de valoare sau investiții. Într-un astfel de caz, ieșirile de numerar rezultă din achiziționarea de imobilizări corporale și alte instrumente de investiții.
Intrările de bani sunt generate de vânzarea titlurilor de valoare.
Cash flow din finanțare
Activitățile de finanțare includ, în general, orice încasări și plăți legate de capital. Intrările din finanțare se referă la colectarea de capital din surse proprii sau a datoriilor pe termen lung. De asemenea, încasări de numerar rezultă din emiterea de acțiuni, obligațiuni și diverse împrumuturi pe termen scurt și lung. Astfel, există două surse semnificative de finanțare: acționarii și creditorii.
Ieșirile cuprind rambursarea împrumuturilor, răscumpărarea de obligațiuni și plata dividendelor.
O altă clasificare a cash flow-ului unei firme se referă la modul în care aceasta se raportează la cheltuieli. Astfel, putem vorbi de:
- Cash-flow pozitiv;
- Cash-flow negativ.
Un flux de numerar pozitiv reflectă faptul că societatea are suficienți bani pentru a-și acoperi cheltuielile viitoare. Cu toate acestea, atunci când cash flow-ul indică o valoare mare, este posibil ca firma să nu își utilizeze eficient fondurile lichide.
Un cash flow negativ se referă la o firmă care nu își poate achita datoriile. În această situație, cheltuielile de numerar ale societății sunt mai mari decât generarea de numerar într-o anumită perioadă luată în considerare. Astfel, totalul intrărilor de numerar din diverse activități, care includ activități de exploatare, de investiții și de finanțare în timpul unei anumite perioade luate în considerare, este mai mic decât totalul ieșirilor în aceeași perioadă.
În ce situații se confruntă firmele cu cash flow negativ
Cash-flow negativ înseamnă un scenariu în care firma cheltuie mai mult numerar decât generează. Este o situație predominantă pentru firmele aflate în faza de creștere, deoarece acestea trebuie să cheltuiască bani pentru a alimenta creșterea și a genera clienți. În termeni simpli, banii care intră sunt mai puțini decât cei care ies. Într-o astfel de situație, deficitul ar trebui să fie susținut prin infuzie de capitaluri proprii, finanțare prin împrumut sau ambele.
Fluxul de numerar negativ face parte integrantă din parcursul unei afaceri. Ar putea fi o situație temporară, care ar fi putut apărea din cauza provocărilor ciclice ale domeniului în care activează firma sau a intrării unui nou concurent, a unei crize de fluxuri de numerar din cauza unui factor extern sau a unor schimbări bruște de reglementare.
De asemenea, un cash flow negativ este uneori un indicator al modului în care firma încearcă să se extindă și cât de agresiv face acest lucru. O firmă ar trebui să considere că este un cost de oportunitate pentru a-și trasa planurile de expansiune și a le executa.
Pentru o afacere care își propune să se extindă, investițiile și îmbunătățirea proceselor sunt esențiale. Astfel, un comerciant care își deschide noi puncte de lucru ar putea lua în calcul optimizarea procesului de încasare de numerar, investind în case de marcat ce au integrate funcții avansate, ușor de utilizat și potrivite pentru o gamă largă de afaceri, inclusiv magazine de vânzare cu amănuntul, cafenele, restaurante și supermarketuri.
Diferența dintre profit și cash flow
Profitul unei firme reprezintă banii câștigați în cursul unei anumite perioade contabile. Este valoarea dobândită prin deducerea tuturor cheltuielilor din venituri.
Fluxul de numerar, în schimb, reprezintă mișcarea de intrare și ieșire a banilor din firmă. Acesta oferă soldul de închidere al numerarului firmei după deducerea tuturor ieșirilor de bani din intrări.
Profitul oferă o imagine de ansamblu a performanței afacerii în ceea ce privește vânzările, în timp ce fluxul de bani reprezintă eficiența gestionării banilor. Aceste două măsurători nu trebuie să ofere rezultate similare. Pot exista situații când o companie cu un cash-flow pozitiv are o rentabilitate scăzută. În mod similar, o companie cu profituri mai mari poate genera un cash flow negativ.
În plus, scopurile acestor doi parametri sunt semnificativ diferite. Pe de o parte, profiturile sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de afaceri. Pe de altă parte, cash flow-ul ajută la buna desfășurare a operațiunilor și evitarea unei crize de capital pe termen scurt.
Diferența dintre fluxul de numerar și venitul net
Fluxul de numerar se referă la numerarul net generat într-o perioadă. Acesta se calculează prin scăderea valorii totale a ieșirii de numerar din valoarea totală a intrării de numerar.
În schimb, venitul net se referă la câștigurile afacerii care sunt obținute în perioada respectivă după ce se iau în considerare toate cheltuielile suportate de firmă în perioada respectivă.
Situația fluxurilor de numerar
Situația fluxurilor de numerar reflectă eficiența firmei în gestionarea numerarului pentru o anumită perioadă contabilă.
Pentru a face față diverselor obligații, fiecare entitate comercială trebuie să păstreze o cantitate suficientă de fonduri lichide, astfel încât, atunci când apare o nevoie, să poată plăti. Astfel, situația fluxurilor de numerar ajută la proiectarea pe termen scurt a fluxului de numerar, utilizând datele anterioare privind intrările și ieșirile de numerar.
De ce este importantă situația fluxurilor de numerar
S-ar putea chiar să vrei să faci o prognoză, bazată pe modul în care crezi că schimbările pe care le faci în afacere se vor reflecta în viitoarele situații ale fluxurilor de numerar.
În cazul în care ești la început de drum, ar putea indica momentul în care trebuie să obții o sursă alternativă de finanțare, pe măsură ce îți găsești locul în piață.
Așadar, situația fluxurilor de numerar este importantă deoarece:
- Ajută la planificarea operațiunilor
Situația fluxurilor de numerar constă în monitorizarea intrărilor sau ieșirilor de numerar pe o perioadă dată. Astfel de detalii privind situația de numerar a unei firme pot ajuta nu numai pentru planificarea pe termen scurt sau lung, ci și analiza nivelului optim de numerar și de capital de lucru necesar în cadrul companiei.
De exemplu, compania are nevoie de numerar pentru a face față diferitelor obligații care ar putea apărea, cum ar fi plata datoriilor sau diversele cheltuieli de exploatare.
Este bine să fii prevăzător și să realizezi unele cheltuieli periodic, cum ar fi achizitia consumabilelor, pentru a-ți asigura necesarul din timp și a evita cheltuieli neprevăzute într-o lună în care trebuie să faci plăți consistente. Alege un partener de încredere pentru a-ți pune la punct stocul de role pentru casa de marcat, etichete autocolante sau formulare tipizate, necesare bunei desfășurări a afacerii tale.
- Oferă detalii despre locul în care sunt cheltuiți banii
Situația fluxului de numerar este importantă și atunci când apar plăți suplimentare pe care compania le face și care nu se reflectă în contul de profit și pierdere. Astfel, această situație oferă informații detaliate despre cheltuirea banii.
De exemplu, dacă firma are un împrumut și plătește suma principală înapoi la bancă, în acest caz, plata nu se va reflecta în contul de profit și pierdere. În schimb, aceasta va fi disponibilă în situația fluxurilor de numerar.
Ar putea exista cazuri când societatea are profituri, dar, după ce plătește suma principală, nu mai are fonduri pentru a-și achita obligațiile. Astfel de ipostaze pot fi identificate cu ajutorul situației fluxurilor de numerar.
- Poate ajuta la gestionarea cash flow-ului excedentar
Orice afacere funcționează cu scopul de a obține profit. Acesta ajută la crearea de numerar, împreună cu alte modalități ce pot fi identificate și puse în aplicare prin concentrarea asupra situației fluxurilor de numerar. De exemplu, se poate crea un excedent de numerar dacă societatea poate încasa mai repede creanțele de la clienții săi, dacă utilizează eficient stocurile etc.
O afacere gestionată eficient beneficiază, printre altele, de suport și asistență în desfășurarea proceselor. Alege un partener de incredere pentru a te ghida și a primi asistența de care ai nevoie pentru achiziția și configurarea echipamentelor, astfel încât afacerea ta să funcționeze la potențialul maxim.
- Prognozarea rezultatelor planificării numerarului
Cash flow-ului ajută companiile să analizeze măsura în care planificarea a devenit un succes, deoarece rezultatele reale pot fi comparate cu situația proiectată.
Rezultatele vor ajuta apoi firma să ia măsurile corespunzătoare. Astfel, va putea compara bugetul de numerar al evaluărilor anterioare cu cel actual pentru a evalua necesarul de numerar al firmei în viitor.
De exemplu, compania se aștepta ca suma cheltuielilor pentru mijloacele fixe pentru luna respectivă să fie de 10.000 de lei, dar cele reale au fost de 20.000 de lei. Așadar, o astfel de diferență între previziuni și realitate ar trebui identificată de companie și ar trebui luate măsuri în consecință.
- Planificarea pe termen lung
Situația fluxurilor de numerar ajută la planificarea pe termen lung. Aceasta este importantă deoarece de acest aspect depinde dezvoltarea afacerii. Astfel, situația cash flow-lui evidențiază schimbările care sunt necesare pentru poziționarea financiară a firmei și ajută conducerea să prioritizeze activitățile esențiale.
Gestionarea fluxului de numerar
Pe lângă faptul că oferă un rezumat al lichidităților disponibile pentru operațiuni, în urma analizei cash flow-ului poți stabili modalitățile prin care afacerea generează venituri. La rândul său, acest lucru poate evidenția modul în care are loc creșterea sau dacă are loc, și anume, dacă aceasta se realizează prin creșterea datoriilor sau a veniturilor. Acest tip de informații este important pentru planificare.
Monitorizarea și gestionarea cash flow-ului
Câteva dintre cele mai bune practici de gestionare a fluxului de numerar se referă la:
- Menținerea rezervelor de numerar;
- Monitorizarea ieșirilor de bani;
- Reducerea cheltuielilor;
- Dezvoltarea surselor de intrări de numerar;
- Ținerea sub control a excesului de stocuri;
- Simplificarea proceselor comerciale.
Dacă nu reușești să monitorizezi și să gestionezi corect fluxul de numerar, afacerea ta este expusă unor riscuri precum:
- Prea multe stocuri. Dacă primești brusc o cerere mare pentru un produs, este tentant să comanzi un volum mare pentru a satisface cererea. Cu toate acestea, dacă această cerere se schimbă, ai putea rămâne cu un stoc mult prea mare și, posibil, cu datorii din cauza comenzilor. De asemenea, în urma comenzilor ai putea rămâne cu produse greu de vândut.
- Termene de plată extinse. Termenele de plată cu durată prea mare pot însemna perioade lungi de timp în care nu intră niciun ban în firmă. Orice situație neprevăzută poate fi apoi problematică din cauza lipsei de numerar.
- Cheltuieli excesive. Este tentant să faci cheltuieli excesive atunci când câștigi un nou client.
- Comerț excesiv. La fel ca în cazul stocurilor, este ușor să te lași dus de val de perspectivele afacerii după ce ai obținut o comandă mare. Extinderea în mai multe locații poate părea o idee bună pentru dezvoltarea afacerii, dar trebuie să ai un cash-flow care să poată susține acest lucru. În timp ce profiturile pot varia, chiria și salariile rămân la fel, ceea ce înseamnă că trebuie să poți rezista presiunii pe termen scurt asupra finanțelor firmei dacă îți dorești să te extinzi.
Așadar, cash flow-ul reprezintă un instrument util și vital pentru gestionarea afacerii în vederea planificării pe termen lung și a menținerii controlului asupra numerarului.
Sursă foto: shutterstock.com