Ghid complet pentru deschiderea unui magazin de cartier: echipeaza-te cu aparatura necesara
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
In deschiderea unui magazin sunt mai multe obiective de urmarit. Pe langa indeplinirea tuturor cerintelor legale de functionare si amenajarea cu succes a spatiului in care se va regasi viitorul magazin, ai nevoie sa instalezi cateva aparate fiscale si non-fiscale.
Iti prezentam, asadar, un ghid complet cu aparatura necesara deschiderii unui magazin de cartier.
Deschiderea unui magazin de cartier
Comertul cu amanuntul reprezinta un sector de activitate economica cu potential pentru antreprenori. Totusi, inainte de a lua aceasta decizie de business, este important sa analizezi piata, respectiv sa intelegi care sunt nevoile consumatorilor din cartierul ales si cum se pozitioneaza concurenta.
Deschiderea unui magazin de cartier, fie ca vorbim de un magazin cu alimente, de haine sau de piese auto, necesita o serie de autorizatii si avize necesare functionarii intr-un cadru legal. Pe scurt, mentionam ca ai nevoie de:
- infiintarea unei forme juridice de functionare;
- autorizatie de la primarie;
- autorizatie de mediu;
- autorizatie sanitar-veterinara;
- autorizatie de protectie si siguranta la incendii.
Lista de autorizatii si avize difera de la caz la caz, in functie de criterii precum amplasamentul magazinului sau de gama de produse oferita spre comercializare.
Magazinul mixt
O solutie care iti poate aduce profit este deschiderea unui magazin mixt.
Poti lua in calcul acest tip de magazin mai ales daca in cartierul ales nu exista o retea bine definita de magazine. Prin urmare, ai o oportunitate pe piata. De asemenea, magazinele mixte sunt ideale pentru familiile cu copii sau pentru acei consumatori care prefera sa cumpere mai multe tipuri de produse din acelasi loc.
Un magazin mixt iti ofera multa flexibilitate datorita faptului ca poti vinde o gama variata de produse, de la produse alimentare la produse nealimentare. El acopera, asadar, mai multe posibile nevoi ale consumatorilor care locuiesc in cartier. In timp, poti observa care produse se vand cel mai bine si care nu, respectiv iti poti ajusta oferta comerciala.
Indiferent de produsele pe care vrei sa le vinzi, pentru a functiona legal si optim, orice magazin are nevoie de o aparatura adecvata. In randurile de mai jos discutam despre aparatura fiscala, aparatura operationala si aparatura de securitate a unui magazin.
👉 Daca utilizezi orice bun material, pe o perioada mai mare de un an, in desfasurarea unei afaceri, discutam de un mijloc fix. Prin urmare, afla care sunt categoriile de mijloace fixe de care sa tii cont in afacerea ta.
Necesitatea dotarii magazinului cu aparatura adecvata
In conditiile in care lucrarile de amenajare a spatiului s-au terminat sau sunt aproape de finalizare, trebuie sa ai in vedere dotarea magazinului cu aparatura adecvata functionarii lui.
Primul lucru de facut este sa achizitionezi aparatura fiscala obligatorie, fie ca este o casa de marcat, fie ca este o imprimanta fiscala. Vei vedea imediat mai jos care aparat este mai potrivit.
Apoi, trebuie sa investesti in aparatura operationala, care cuprinde echipamente atat obligatorii, cat si optionale in procesele de vanzare, gestiune stocuri si logistica. Nu in ultimul rand, securizeaza-ti magazinul fata de activitatile infractionale nedorite, precum sunt furturile sau vandalizarile.
Descopera mai jos lista de aparate obligatorii si optionale necesare pentru deschiderea unui magazin de cartier.
👉 Pentru a acoperi nevoile antreprenorilor care isi deschid o afacere in retail, avem pregatite sisteme fiscale pentru magazine. In functie de pachet, ele includ cititor de bare, cantar comercial, monitor touch screen, sertar de bani etc.
Lista de aparate obligatorii si optionale pentru un magazin
Pentru a functiona din punct de vedere legal, dar si pentru o buna eficientizare a activitatilor de retail, un magazin necesita sa fie echipat cu aparate si echipamente dedicate. Unele sunt obligatorii, conforme legislatiei fiscale, altele sunt optionale, in functie de preferinte si bugetul de investitii.
Aparatura fiscala
In primul rand, este necesar si obligatoriu sa iti echipezi magazinul cu una dintre urmatoarele aparaturi fiscale:
Casa de marcat
Casa de marcat este un aparat ce functioneaza independent, fara a fi nevoie sa o conectezi la un computer sau sa o integrezi cu un software, de exemplu. Desi are functionalitati de baza in ceea ce priveste emiterea de bonuri fiscale, este un dispozitiv care asigura functionarea legala si eficienta a unui magazin.
Este o solutie ideala pentru un magazin nou deschis sau fara cerinte in ceea ce priveste integrarea cu programele de stocuri sau de contabilitate.
Imprimanta fiscala
Imprimanta fiscala este tot un dispozitiv care emite bonuri fiscale, dar prezinta si alte functionalitati complexe. Este important de retinut faptul ca este necesara conectarea ei la un computer sau un POS, in tandem cu un software de vanzari.
O imprimanta fiscala este capabila sa se integreze cu aplicatii software de retail si poate genera facturi si alte documente fiscal-contabile. Asadar, o imprimanta fiscala asigura functii mai complexe decat o casa de marcat, fiind ideala pentru magazinele medii si mari, care au nevoie de solutii mai avansate de operare fiscala.
👉 Descopera categoria noastra de imprimante si case de marcat fiscale. Ne poti contacta pentru a-ti prezenta solutiile fiscale potrivite pentru nevoile magazinului tau.
Aparatura operationala
In ceea ce priveste aparatura operationala a unui magazin, ai in vedere oferta de echipamente care sa te ajute sa gestionezi vanzarile, sa inventariezi produsele si sa eficientizezi procesele de logistica, dupa cum urmeaza:
Cititor de bare
Cititorul de bare scaneaza si identifica informatiile codificate intr-un cod de bare prezent pe un produs. Este un aparat indispensabil in procesele de vanzare, respectiv in procesele de inventariere dintr-un magazin.
Cel mai comun tip de cititor de bare, utilizat frecvent in retail, este cel cu tehnologie laser. Poate fi cu fir, utilizat in puncte fixe, precum la casa de marcat, sau fara fir, ce poate fi utilizat printre raioanele magazinului sau in depozit.
👉 Cauti un asemenea terminal pentru magazinul tau? La Sedona, avem o gama variata de cititoare coduri de bare!
Terminal POS
Cunoscut sub denumirea de POS, terminalele de plata se regasesc in toate magazinele moderne, indiferent de dimensiune sau de profil.
Ele sunt utile pentru plata cu cardul bancar a produselor achizitionate de clientii magazinului. Retine faptul ca modalitatile de plata sunt importante din perspectiva unui potential cumparator, de aceea este recomandat sa ii oferi cat mai multe optiuni de a plati: numerar, card, bonuri de masa etc.
Prin urmare, asigura-te ca ai un asemenea dispozitiv de plati. Mai mult, poti alege un terminal POS cu functie NFC, care permite plata rapida a produselor prin utilizarea telefonului mobil de catre cumparator.
In alegerea POS-ului potrivit tine cont de comisioanele si facilitatile procesatorului de plati, dar si de restul caracteristicilor pe care le detine terminalul.
Cantar electronic
In situatia in care comercializezi produse care necesita sa fie cantarite, trebuie sa-ti echipezi magazinul cu un cantar comercial.
Exista, asadar, cantare electronice cu brat sau fara brat, in functie de modul in care este amenajata vitrina magazinului tau. Este esential ca un cumparator sa aiba vizibilitate asupra informatiilor de gramaj si pret.
Ele pot functiona atat independent, cat si legate de un soft. Cele din urma sunt recomandate in ceea ce priveste depistarea si eliminarea erorilor de functionare.
Capacitatea de cantarire (numarul maxim de kilograme) si viteza de imprimare sunt doua aspecte tehnice de urmarit la un asemenea aparat.
Computer si monitor
Pentru buna vizualizare a activitatilor specifice de retail, precum si pentru instalarea programelor software de retail, echipeaza-ti magazinul cu o unitate PC si un monitor de afisaj.
De asemenea, ia in considerare solutii moderne de afisaj pentru clientii tai, asa cum sunt display-urile de client care se monteaza in zona casei de marcat a magazinului.
Imprimanta etichete
Pentru etichetarea produselor dintr-un magazin, o imprimanta de etichete este un aparat de care poti avea mare nevoie in procesele de inventariere sau de vanzare.
Orice produs poate fi etichetat alegand o imprimanta potrivita. Exista doua tehnologii principale, printare termica directa (fara ribon) sau printare prin transfer termic (cu ribon). Daca prima tehnologie asigura o printare de calitate, avand in vedere si hartia termica utilizata, cea de-a doua tehnologie creeaza etichete durabile si rezistente.
In alegerea imprimantei de etichete potrivite, tine cont de aspecte precum tipul de eticheta, dimensiunea etichetei, volumul de tiparire al etichetelor si de compatibilitatea cu programul de gestiune, de exemplu.
Program de gestiune
Un program de gestiune complex te poate ajuta in a controla si eficientiza principalele procese administrative. De exemplu, poti monitoriza in permanenta stocurile de produse, poti analiza situatia vanzarilor zilnice sau pe o alta perioada de timp, se pot genera facturi si alte documente esentiale de contabilitate si, nu in ultimul rand, poti include o functie de fidelizare a clientilor care cumpara frecvent din magazin.
👉 Programele specializate ajuta angajatii in cerinte precum facturare, inventariere stocuri sau fidelizare clienti. Te invitam sa vezi care sunt solutiile software pentru magazine de la Sedona. Iti stam la dispozitie cu informatii, instalare si asistenta personalizata.
Aparatura de securitate
Avand in vedere stocul de produse aflate in locatie, respectiv valoarea lor cumulata, magazinul are nevoie de o aparatura de securitate impotriva hotilor. Ea trebuie sa fie activa in timpul programului de functionare, dar si in perioada de timp in care magazinul este inchis.
Sistem de supraveghere video
Un sistem de supraveghere dedicat unui magazin cuprinde camere de supraveghere video, alarme antiefractie si sisteme de monitorizare a clientilor care intra in magazin, precum si a personalului. Sistemele de supraveghere sunt adaptate dimensiunii magazinului, locatiei si a cerintelor de securitate dorite.
De asemenea, mai poti investi intr-un seif sau o caseta de valori care sa se regaseasca in magazinul tau.
Informatiile de mai sus, oferite sub forma unui ghid, iti sunt de ajutor in deschiderea unui magazin de cartier, respectiv echiparea acestuia cu aparatura fiscala si non-fiscala necesara functionarii. Pentru mai multe detalii si nelamuriri cu privire la alegerea echipamentelor potrivite, nu ezita sa ne contactezi.
Sursa foto: Shutterstock