Modificari legislative – Afla totul despre ordonanta OUG 69/2024

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Incepand cu 24 iunie 2024 a intrat in vigoare ordonanta OUG 69/2024, care prevede ca bonurile fiscale sa contina codul de identificare fiscala al beneficiarului, la cererea acestuia si nu codul de inregistrare in scopuri de TVA, cum era pana recent, cat si numarul de identificare al bonului. Prevederea cere ca data si ora emiterii bonului fiscal, numarul de identificare al bonului fiscal, dar si seria fiscala a aparatului de marcat sa fie tiparite pe bonul fiscal si sub forma de cod QR. 

Comerciantii si a prestatorii de servicii care utilizeaza case de marcat ce nu pot tipari informatiile cerute sub forma de cod QR au la dispozitie doi ani pentru a se conforma modificarii legislative, pana pe 21 iunie 2026. Acestia au nevoie de un document, eliberat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, care atesta ca modelul testat nu indelineste conditiile tehnice.

Vestea buna pentru clientii Sedona este ca aparatele fiscale comercializate in ultimii ani au capacitatea de a tipari coduri QR. Nu este necesara inlocuirea lor, ci doar realizarea unui update firmware, pentru a activa tiparirea codului QR. Urmeaza ca in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, Ministerul Finantelor sa modifice normele metodologice. Odată ce acestea vor fi publicate, vom putea incepe procedurile de activare ale codului QR.

Iata ce trebuie sa contina raportul fiscal de inchidere zilnica emis de aparatul fiscal:

– Numarul de bonuri fiscale care au inscris codul de identificare fiscala al beneficiarului, – Valoarea totala a acestora, 

– Total taxa pe valoarea adaugata aferenta,

– Identificatorul jurnalului electronic, 

– Numarul si valoarea reducerilor, anularilor, sume de serviciu, precum si sumele rezultate pentru fiecare mijloc de plata utilizat.

Noua masura are ca scop combaterea evaziunii fiscale, facilitand preluarea automata de date de catre aplicatiile informatice, pentru a putea fi verificate codurile QR de pe bonurile fiscale. Astfel, contribuabilii pot afla daca bonurile fiscale de la operatorii economici sunt autentice. 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.