Cum sa iti protejezi afacerea de furturi
Data publicare articol:
Detinerea unei afaceri cu sediu fizic, asa cum este un magazin stradal sau amplasat in cadrul unui complex comercial, necesita un plan strategic complex referitor la protejarea bunurilor impotriva furturilor.
Cum furturile din magazine sunt infractiuni nedorite si, totodata, imprevizibile, in randurile urmatoare vei afla cum sa evaluezi riscurile de furt, ce masuri de preventie poti lua si multe alte informatii utile pentru protejarea afacerii tale.
Evaluarea riscurilor
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa evaluezi riscurile afacerii tale. O analiza de risc o poti face pe cont propriu, urmand informatiile ce le vei regasi imediat mai jos, sau apeland la ajutorul unui specialist in evaluarea riscurilor.
Care sunt cele mai valoroase tipuri de bunuri
Mai mare sau mai mica, toate bunurile dintr-un magazin au o anumita valoare comerciala. Valoarea se stabileste in functie de mai multe criterii, precum valoarea economica, utilitatea, conditia, categoria de bunuri, cererea etc.
Printre cele mai valoroase tipuri de bunuri, enumeram:
- Bijjuterii din metale si pietre pretioase;
- Ceasuri originale;
- Parfumuri originale;
- Imbracaminte si incaltaminte de la branduri de lux;
- Obiecte de arta.
Cum afli care sunt punctele slabe in materie de securitate
Zonele vulnerabile din magazinul tau sunt si zonele preferate de infractori pentru a sustrage bunuri. Te poti gandi la urmatoarele aspecte in ceea ce priveste depistarea punctelor slabe de securitate care sa puna in pericol desfasurarea afacerii tale:
- Magazinul se afla pe o strada iluminata sau intr-o zona rau famata?
- Ai angajat personal de securitate pe timp de zi?
- Ce sisteme de securitate folosesti pentru produsele de pe rafturi sau vitrine?
- Ai puncte de acces secundare in magazin ramase nesupravegheate?
- Pe timp de noapte ai activat un sistem de securitate?
- Exista fosti angajati care inca stiu parolele de securitate pentru alarma sau accesul in magazin?
Ce tip de furt este cel mai probabil
Cel mai comun tip de furt este fie iesirea din magazin prin zone nesupravegheate, fie intrarea prin efractie pe timp de noapte.
Evaluarea riscurilor este doar un inceput pentru diminuarea furturilor, insa nu este singurul lucru pe care il ai de realizat. Descopera, in continuare, care sunt masurile de preventie, respectiv ce sisteme de securitate poti instala pentru protejarea afacerii impotriva furtului.
Masuri de preventie
Bunurile materiale, obiectele de valoare sau banii sunt in continuare in atentia infractorilor, care gasesc mereu tot felul de metode de furt din magazine. Totodata, punctele slabe de securitate ale afacerii tale usureaza si mai mult „munca” acestora. Cum ignorarea vulnerabilitatilor nu reprezinta deloc o solutie, uite care sunt masurile de preventie de care sa tii cont pentru protejarea afacerii tale:
Securizarea perimetrului magazinului
Timpul este un factor-cheie pentru hoti. Cu cat securizarea perimetrului magazinului este mai buna, cu atat vor avea mai multe bariere de trecut.
In functie de specificul locatiei, poti imprejmui perimetrul magazinului cu gard sau bariere fizice. De asemenea, iluminatul adecvat pe timp de noapte este o buna masura de preventie.
Toate usile magazinului trebuie sa fie solide si cu incuietori rezistente la incercarile de intrare prin efractie. Se recomanda utilizarea de grilaje, inclusiv la geamuri. De asemenea, exista senzori de efractie care se pot monta in zonele de acces exterioare.
Controlul accesului in magazin
In ceea ce priveste activitatea angajatilor, poti controla accesul in magazin prin carduri de acces sau coduri de securitate.
Cardurile de acces RFID pot fi programate pe zone de acces si chiar pe intervalul orar in care angajatul lucreaza.
Codurile PIN de securitate pentru acces se recomanda a fi schimbate periodic.
Instruirea angajatilor
Angajatii tai trebuie sa recunoasca comportamentele umane care pot indica intentia de a fura bunuri. Pentru asta, au nevoie de o instruire adecvata. Asadar, se recomanda efectuarea de traininguri ocazionale cu privire la bune metode si tehnici de depistare a infractorilor, precum si exercitii de simulare a unor tentative de furt. In prevenirea furturilor, tine cont si de prevederile Legii nr. 333/ 2003.
Uite trei exemple de comportament suspect a unei persoane aflate in magazin:
- Exploreaza spatiul intr-un mod excesiv, fara a cauta ceva exact si asteptand un moment oportun de furt;
- Are o stare de agitatie si evita contactul vizual cu personalul din magazin;
- Prezinta imbracaminte supradimensionata sau intra in magazin cu genti, sacose, carut etc. in care poate ascunde usor bunuri.
Sisteme de securitate
In completarea masurilor de preventie de mai sus, este esential sa-ti protejezi magazinul prin instalarea unor sisteme de securitate. Cum este un tip de afacere ce poate fi usor tinta hotilor, iti prezentam cateva solutii de securitate care se pot integra eficient.
Camere de supraveghere
Camerele de supraveghere trebuie sa functioneze 24/7 si sa fie instalate la intrari, iesiri, precum si in interiorul magazinului. De asemenea, avertizeaza publicul ca magazinul tau este monitorizat video, prin afise specifice pozitionate in locuri vizibile.
Alarme
In completarea unui sistem de supraveghere video, un sistem de alarma este absolut necesar. Prin urmare, instaleaza un sistem de alarma care sa actioneze acustic in cazul unui intrari prin efractie, respectiv sa alerteze firma de paza care se ocupa de monitorizarea spatiului.
Depozitare antifurt
In vederea depozitarii bunurilor comercializate, mai ales cele care o valoare de piata mare, seifurile cu grad de securitate antiefractie A sau B sunt solutii optime pentru un magazin. Totodata, intr-o caseta de valori poti depozita lichiditati sau documente importante ale firmei.
La Sedona, gasesti seifuri si casete de bani potrivite pentru un magazin. Suntem pregatiti sa te ajutam cu solutiile de care ai nevoie!
Sisteme antifurt
Sistemele antifurt vin in ajutorul planului de securitate al magazinului si descurajeaza hotii sa actioneze. Exista pe piata de specialitate mai multe tipuri de sisteme antifurt, precum cele acustomagnetice, cu radiofrecventa sau cu tehnologie RFID.
Totodata, la un sistem de alarma se pot conecta senzori antifurt pentru bunurile care au o valoare comerciala mare.
Afla mai multe informatii despre sistemele antifurt pentru un magazin, de la avantaje, mod de intretinere si pana la care este cel mai potrivit pentru magazinul tau.
Cum se actioneaza in caz de furt
In cazul producerii unui furt, ai cativa pasi esentiali de urmat:
- Confirmarea furtului prin observare directa, declansarea sistemelor de securitate existente sau surprinderea evenimentului pe camerele de supraveghere;
- Alertarea personalului care se ocupa de securitatea magazinului;
- Interventia agentilor de securitate in prinderea suspectului;
- Chemarea politiei si prezentarea dovezilor de furt. Deschiderea unui dosar penal pentru furt din magazin;
- Evaluarea furtului, cu masurile care se pot lua pentru imbunatatirea securitatii magazinului.
Furtul in Codul Penal este reglementat in functie de gravitatea situatiei. Asadar, furtul din magazine se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. In cazul unui furt calificat, petrecut prin efractie pe timpul noptii, de persoane mascate care intervin asupra sistemelor de securitate, pedeapsa poate ajunge la 10 ani de inchisoare.
In concluzie, masurile de securitate ale magazinului tau sunt esentiale pentru protejarea bunurilor comercializate, siguranta angajatilor si a clientilor, respectiv pentru prevenirea pierderilor financiare nedorite.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock.