Deducere personala 2023: ce este si cum o poti obtine
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Guvernul acorda anumitor categorii de contribuabili anumite deduceri fiscale pe care este bine sa le cunosti atunci cand esti salariat. Unul dintre aceste beneficii, care a si suferit modificari in 2023, este deducerea personala care se acorda in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere si de salariul brut al contribuabilului.
Descopera in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre acest subiect: ce inseamna deducerea personala, cum se calculeaza deducerea personala, cum arata tabelul pe baza caruia se stabileste deducerea de baza si ce documente sunt necesare pentru a beneficia de acest avantaj fiscal.
- Ce este deducerea personala
- Cine poate beneficia de deducere personala
- Cate persoane pot fi luate in intretinere pentru deducerea personala
- Mod de calcul deducere personala 2023
- Documente necesare pentru acordarea deducerii personale
Ce este deducerea personala
Deducerea personala este o forma de ajutor care contribuie la micsorarea bazei impozabile pentru anumite categorii de angajati. Astfel, aceste categorii pot plati dari mai mici la stat si, implicit, pot avea un salariu net mai consistent.
Deducerea personala din salariu este compusa din deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil realizat lunar. Suma dedusa se calculeaza exclusiv pentru veniturile din salarii provenite din locul in care angajatul isi are functia de baza.
De asemenea, conform art. 77 din Codul Fiscal, deducerea se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile si este acordata de catre angajator.
👉 Ca angajator, atunci cand ai mai multi angajati si un business in dezvoltare, este important sa investesti in sisteme moderne care sa te ajute sa-ti gestionezi afacerea. Fie ca este vorba de o aplicatie de inventariere, fie ca vorbim despre un program avansat pentru pontaj, acestea pot sa creasca nivelul de automatizare a unor procese, astfel ca tie si angajatilor tai va ramane mai mult timp sa va concentrati pe alte lucruri importante pentru dezvoltarea businessului.
Cine poate beneficia de deducere personala
Deducerea personala din salariu se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut pe tara.
Se poate intampla ca intr-o singura luna sa fie valabile mai multe valori ale salariului minim brut pe tara. In acest caz, deducerea personala se calculeaza in functie de cea mai mica valoare a salariului minim brut pe tara.
Cate persoane pot fi luate in intretinere pentru deducerea personala
Deducerea personala de baza se atribuie contribuabilului pentru persoanele aflate in intretinere, fiind corespunzatoare perioadei impozabile din anul fiscal in care acestea au fost/sunt intretinute.
Conform legislatiei in vigoare, sunt considerate persoane aflate in intretinere sotul/sotia contribuabilului, copiii acestuia, precum si alti membri de familie pana la gradul al doilea inclusiv, indiferent daca acestea au sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla.
Pentru a obtine deducerea, obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului, in functie de care se atribuie deducerea personala, este in sarcina platitorului de venit din salarii.
Mod de calcul deducere personala 2023
Asa cum am spus la inceputul acestui articol, in 2023, deducerea personala este formata din deducerea personala de baza 2023 si deducerea personala suplimentara 2023. Iata in functie de ce se acorda acestea si care este formula de calcul pentru deducerea personala 2023.
Deducerea personala de baza 2023
Aceasta se acorda in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere, salariatilor care au un venit brut mai mic sau egal cu salariul minim pe economie + 2.000 lei.
Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste valoarea salariului minim pe economie + 2.000 lei, nu se acorda deducerea personala de baza.
Pentru categoria de contribuabili care are un venit brut mai mic sau egal cu salariul minim pe economie + 2.000 lei, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului tabel pentru deducere personala:
Deducerea personala suplimentara 2023
Deducerea suplimentara 2023 se acorda in procent 15% din salariul minim pe economie persoanelor care au varsta de pana la 26 de ani si care au un venit brut lunar < salariul minim +2.000 lei.
Totodata, se acorda 100 de lei pentru fiecare copil in intretinere cu varsta de pana la 18 ani care este inscris intr-o unitate de invatamant, fiecaruia dintre parinti. In ceea ce priveste aceasta formula de calcul, logica este una destul de simpla, astfel ca nu ai nevoie de un calculator deducere copil aflat in intretinere. Deducerea nu inseamna ca parintii vor primi cate 100 de lei pentru fiecare copil inscris la o unitate de invatamant. Baza impozabila din salariu se scade cu 100 lei, ceea ce inseamna un castig net de doar 10 lei.
Conform legislatiei in vigoare, pentru copilul minor provenit din casatorii anterioare, deducerea de impozit pentru copil, deci dreptul la deducerea personala revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul si unuia dintre soti care formeaza noua familie.
👉 Legislatia fiscala este intr-o continua schimbare, iar acest lucru poate afecta si businessurile, nu numai angajatii. De aceea, ca antreprenor, este important sa te asiguri ca esti mereu la curent cu ultimele noutati si ca iti organizezi procesele in concordanta cu acestea. Pentru a controla mai usor activitatile si resursele afacerii tale, alege sistemul Senior ERP de la Sedona. Iata cateva dintre cele mai importante avantaje pe care ti le poate aduce:
- Automatizarea activitatilor de natura contabila: Cu ajutorul acestui sistem, notele contabile sunt generate automat pe baza formulelor predefinite. In acest mod, scade riscul de a te confrunta cu erori umane si ai toate rapoartele contabile la indemana.
- Productivitate crescuta in realizarea operatiunilor: Generezi automat o varietate mare de documente: facturi, avize, comenzi de aprovizionare si nu numai.
- Control crescut asupra operatiunilor desfasurate de angajati.
Documente necesare pentru acordarea deducerii personale
Iata de documente sunt necesare pentru a beneficia de deducere personala, ca angajat:
Declaratie deducere personala
Declaratia pentru deducere personala 2023 cuprinde urmatoarele informatii:
- numele si prenumele parintelui;
- adresa de domiciliu;
- CNP-ul parintelui;
- numele si prenumele copilului;
- data nasterii copilului;
- CNP-ul copilului.
Iata un model de declaratie pentru deducere personala din care sa te inspiri.
In cazul in care contribuabilul beneficiaza de deducere personala pentru persoane in intretinere, altele decat copiii, atunci este nevoie ca declaratia pe propria raspundere sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare ale contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, CNP);
- datele de identificare ale fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, CNP);
Declaratiile pe propria raspundere depuse in vederea acordarii de deduceri personale nu sunt formulare tipizate, asa ca modelul prezentat mai sus poate fi modificat in functie de necesitati.
Alte documente
La declaratia pe propria raspundere este necesar sa fie anexate urmatoarele documente:
- copia a cartii de identitate a contribuabilului;
- copie a certificatului de nastere al copilului;
- adeverinta de la unitatea de invatamant unde este inscris copilul.
In ceea ce priveste documentele justificative pentru alte persoane aflate in intretinere, acestea pot fi:
- certificatul de casatorie;
- adeverinte de venit ale persoanelor aflate in intretinere.
Deducerea personala este o componenta esentiala a sistemului fiscal romanesc in 2023, cu potentialul de a aduce anumite beneficii fiscale contribuabililor si de a le permite sa isi optimizeze situatia financiara. De aceea, cunoasterea aprofundata a conceptului de deducere personala si a modului in care aceasta este calculata poate pune la dispozitie un avantaj considerabil in gestionarea finantelor personale. In cadrul acestui articol ti-am prezentat ce reprezinta deducerea personala din salariu si cum poate fi obtinuta, astfel ca poti sa folosesti toate aceste informatii pentru a oferi angajatilor tai avantajele fiscale pentru care sunt eligibili.
Sursa foto: Shutterstock.
Eu nu am completat nimic pentru deducere
Declaratia pentru deducerea personala se face in fiecare an fiscal ?
Poți avea deducere personala și fără copii?
Mulțumesc!
Bună ziua! Dacă soțul are un salariu cu venit minim dar are 3 copii în întreținere, poate beneficia de deduceri? Mulțumesc!
Buna ziua! Daca ati postat articolul pe 01.11.2023, nu ati tinut cont de majorarea minimului pe economie. Va raportati in text tot la 3000 de ron.
Pot elibera astfel de adeverinte si DGASC-urile sau ei trebuie sa le ceara la ABAG